Industrija eurozone blago posustala u januaru

 Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem najsnažnije su rasle aktivnosti u zemljama s jakom izvoznom bazom, uključujući Njemačku, Italiju i Nizozemsku, pokazuje izvještaj.

20
Aktivnosti u industriji eurozone blago su posustale na početku godine, zakočene kašnjenjima u lancima opskrbe koje su prouzročile nove mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke Markit. 

Indeks menadžera nabave u proizvodnji (PMI) pao je u januaru za 0,4 boda u odnosu na decembar, na 54,8 bodova, izvijestila je londonska kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, neznatno povisivši prvu procjenu njegove vrijednosti.

„Proizvodnja u industriji eurozone porasla je solidnim tempom i na početku 2021., iako najslabije od početka oporavka, zbog uvođenja novih mjera zaključavanja i nestašica u opskrbi koje proizvođače u cijeloj regiji stavljaju pred nove izazove”, ističe poslovni ekonomist Markita.

Zemlje u zoni primjene zajedničke europske valute bile su prisiljene ponovo uvesti stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile novi val zaraze covidom 19.

“Problem kašnjenja u lancima opskrbe znatno se pogoršao u prvom mjesecu – veća su kašnjenja zabilježena samo jednom u više od dvije decenije istraživanja – početkom prošle godine, u razdoblju globalnog lockdowna”, objašnjava Chris Williamson.

Manjak u opskrbi osigurao je dobavljačima glavnu riječ u određivanju cijena pa su cijene sirovina naglo porasle a tome valja dodati i veće troškove isporuke, objašnjava Williamson, dodajući da bi cjenovni pritisak trebao oslabiti kada se otvori više kapaciteta. Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem najsnažnije su rasle aktivnosti u zemljama s jakom izvoznom bazom, uključujući Njemačku, Italiju i Nizozemsku, pokazuje izvještaj.

Poslovni su čelnici iskazali znatno veći optimizam u prognozama za ovu godinu, nadajući se u prvom redu da će cijepljenje protiv covida 19 u idućim mjesecima pomoći ublažiti ograničenja, što bi trebalo potaknuti ekonomsku aktivnost. Poslovni ekonomist Markita upozorava ipak na kontinuirano veliku neizvjesnost.

“Iako su izgledi poboljšani i optimizam je u industriji u januaru dosegnuo najvišu razinu u tri godine, šaljući umirujući signal samopouzdanja, svaka naznaka eventualnog kašnjenja u cijepljenju pojačat će neizvjesnost”, zaključuje Markit.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here