Auto brendovi: Švicarska i Balkan vole Škodu

„Time je Švicarska, po pitanju automobilskog ukusa, dio Balkana", piše list Blick na svom portalu.

54
List Blick objavio je na svom web-portalu zanimljivu statistiku o tome koje su automobilske marke, tj. modeli auta najprodavaniji po zemljama svijeta. Generalno gledajući, Toyota je najpopularniji proizvođač.
Toyota je i dalje najpopularnija automobilska marka svijeta. Kako piše „Blick”, Japanci su u čak 48 zemalja na vrhu liste po broju prodanih vozila. I to s ogromnom prednošću.

Škoda je po pitanju „automobilskog ukusa” druga najomiljenija, brand koji je dio koncerna VW najprodavanija je marka u „samo” deset država. Treće mjesto popularnosti dijele Renault i njegova firma-kćer Dacia. Njihovi automobili najpopularniji su u sedam zemalja.

Što se tiče modela, najpopularniji auto svijeta je, pomalo neočekivano, Hilux! Toyotin „pickup” je top-seller u čak 17 država. Posebno je omiljen u Africi, Australiji, Argentini i Peruu. Na Srednjem istoku odlično se prodaje Toyotin Land Cruiser – zahvaljujući tome on se našao na drugom mjestu najpopularnijih automobila svijeta. Land Cruiser je najprodavanije vozilo u deset zemalja, uglavnom u arapskom svijetu.

Na trećem mjestu u globalnoj konkurenciji je – Škoda Octavia. Ona je prvi izbor u sedam država. Octavia je najomiljeniji model i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, u Austriji, u Češkoj, Poljskoj i – Švicarskoj.

„Time je Švicarska, po pitanju automobilskog ukusa, dio Balkana”, piše list Blick na svom portalu.

A kakav ukus prevladava u drugim zemljama? Nijemci najviše vole VW Golf, baš kao i Belgijanci. Francuzi najviše kupuju Renaultov Clio, Grci vole Toyotin Yaris, u Velikoj Britaniji je Ford Fiesta na vrhu liste najomiljenijih modela. U Italiji je to Fiatova Panda, u Španjolskoj Seat Leon, u Turskoj Fiat Egea, u Mađarskoj Suzuki Vitara, a u Japanu Toyota Prius.

Na Kosovu se najbolje prodaje Dacia Sandero, u Crnoj Gori Škoda Fabia, u Sloveniji Renault Clio, a u Sjevernoj Makedoniji Kia Sportage. U Nizozemskoj i Norveškoj na samom vrhu liste je Teslin Model 3.

Po pitanju apsolutnih brojki (odnosno komada prodanih vozila), statistika je ipak nešto drugačija: Hilux, Land Cruiser i Octavia su omiljeni u zemljama s relativno malim brojem ukupno prodanih vozila. A za statistiku po ukupnoj prodaji su relevantna ponajprije velika automobilska tržišta, poput onog u SAD-u ili Kini.

U prošloj godini je, kako napominje „Blick” najprodavanija bila Toyota Corolla. Ona je i u SAD-u i u Kini u „top tenu”, ukupno je u svijetu prodano 1,5 milijuna Corolla. Na drugom mjestu je Fordov pickup F-serije (1,1 milijun). Na trećem mjestu, s 966.971 komada prodanih vozila, Toyotin RAV4.

Među pet najprodavanijih modela su još Hondini CR-V (2824.897) i Civic (817.902), piše „Blick” koji je za svoj članak koristio podatke online-osiguravatelja Carinsurance.ae iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here