ICC: Nepravedna raspodjela vakcina koštat će svjetsku ekonomiju bilione dolara

Ako se vakcine ne distribuiraju pravedno, to bi samo u ovoj godini moglo koštati svjetsku ekonomiju 9,2 biliona dolara, upozorava Međunarodna trgovinska komora

20
Ako bogate zemlje osiguraju glavninu vakcina protiv korona virusa, a zemlje u razvoju ostanu uglavnom praznih ruku, kao što je sada slučaj, to bi globalnu ekonomiju moglo koštati hiljade milijardi američkih dolara, upozorila je Međunarodna trgovinska komora (ICC).

Prema studiji koju je naručila Komora, ako se vakcine ne distribuiraju pravedno, to bi samo u ovoj godini moglo koštati svjetsku ekonomiju 9,2 biliona dolara. Polovina tog iznosa otpadala bi na industrijalizirane zemlje, pokazuje studija.

Autori studije tvrde da ulaganje u program Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za razvoj, proizvodnju i ravnopravnu distribuciju testova, lijekova i cjepiva za COVID-19 višetruko isplati. Ako bogatije zemlje uplate preostalih 27,2 milijarde dolara u taj program, korist će biti 166 puta veća od ulaganja, njihov je zaključak.

“Čak i ako bogatije zemlje do kraja juna postignu optimalnu procijepljenost stanovništva, svjetska ekonomija vjerovatno će izgubiti do 4,5 milijardi dolara ako cijepljenje u siromašnijim zemljama ostane na trenutnom niskom nivou. Razvijene ekonomije imaju jasan ekonomski poticaj da ubrzaju distribuciju vakcina na globalno koordiniranoj osnovi, jer će time minimalizirati ekonomske gubitke koje će sama pretrpjeti u slučaju šokova u ponudi i potražnji u trećim zemljama”, upozorava se u studiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here