FIPA želi privući nove investicije iz Srbije

Direktorica FIPA-e Milica Marković u Beogradu razgovarala sa bh. ambasadoricom Aidom Smajić i šefom Predstavništva RS Mlađenom Cicovićem

39

Milica Marković, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH održala je sastanak s Aidom Smajić, ambasadoricom Bosne i Hercegovine u Srbiji, s kojom je razmijenila informacije o trenutnim ekonomskim kretanjima i stanju u privredama dviju zemalja te mogućnosti saradnje na dodatnim ulaganjima srbijanskih kompanija u BiH.

Marković se sastala i sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađenom Cicovićem, s kojim je razgovarala o organizaciji poslovnih susreta i promocije mogućnosti ulaganja i investicijskih projekata u vlasništvu bh. kompanija. Konstatovano je da su svaka saradnja i investicije u RS podsticaj bh. ekonomiji.

“Srbija je treći po veličini investitor u BiH, sa iznosom od 1.998 miliona KM ili 1.022 miliona eura do decembra 2019. godine. Najveća investicija iz Srbije je bila kupovina Telekomunikacija RS a.d. Banja Luka, kao i ulaganja Komercijalne banke a.d. Beograd, Naftne industrije Srbije, Hemofarma a.d. Vršac, Swissliona Takovo, Imleka a.d., te kompanije Galames Beograd i mnoge druge investicije u energetski sektor, proizvodnju hrane, IT, turistički, metaloprerađivački i tekstilni sektor. I pored činjenice da u BiH djeluje više od 700 kompanija sa kapitalom iz Srbije, konstatovano je da postoji interes za investicijske prilike u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga Marković je inicirala i predložila zajedničku organizaciju poslovnih susreta vlasnika projekata i kompanija iz BiH i kompanija iz Srbije. FIPA u svojoj bazi ima više od 400 projekata domaćih kompanija, lokalnih zajednica i entiteta. Cicović smatra da poseban fokus treba staviti na srbijanske kompanije koje izvoze u BiH i kako bi one trebale otvarati proizvodne pogone u RS”, saopćeno je iz FIPA-e.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here