EU prinuđena da uvozi šećer

Razlozi pada proizvodnje su nezainteresiranost poljoprivrednika za sijanje šećerne repe zbog niske cijene te kulture, suša, bolesti i štetočine koji napadaju šežernu repu, te zabrana korištenja nekih pesticida.

34

Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.

Prema pisanju ovog portala, procjenjuje se da će u EU biti proizvedeno 16,3 miliona tona šećera, dok će u razdoblju 2020/2021. ona dodatno pasti na 15,4 miliona tona, što znači da će EU morati uvoziti šećer.

Navodi se da su razlozi pada proizvodnje nezainteresiranost poljoprivrednika za sijanje šećerne repe zbog niske cijene te kulture, suša, bolesti i štetočine koji napadaju šećernu repu, te zabrana korištenja nekih pesticida.

Poljoprivrednici u Francuskoj i Njemačkoj koje su vodeće zemlje u proizvodnji šećera u EU su zbog toga 2020. godie zasijali 2,3 posto manje šećerne repe, što je prouzrokovalo zatvaranje jednog broja šećerana u tim zemljama, piše agroklub.

“Očekujem da ova industrija vjerovatno više neće moći da snabdijeva prehrambenu industriju“, izjavio je za njemački Agrarheute dr. Hermann Josef Schmitz iz fabrike Pfeifer & Langen, a prenosi agroklub.

Dodao je da je zbog suše i virusnih oboljenja u Francuskoj zabilježen pad prinosa šećerne repe za oko 25 post, što je najgori rezultat u posljednjih 20 godiina.

Schmitz je ocijenio da je cijena bijelog šećera na evropskom tržištu u oktobru 2020. godine zbog uvoza iz Brazila pala na 381 euro za tonu, što nije dovoljno za održiv uzgoj šećerne repe u EU.

U kompaniji Pfeifer & Langen ipak očekuju da će 2021. godine proizvodnja ove ratarske kulture biti stabilizovana, između ostalog zbog ponovnog odobravanja upotrebe preparata neonikotinoida u zaštiti repe, prenosi agroklub.

Radi se o pesticidu koji je posljednjih godina bio zabranjen zbog toga što šteti pčelama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here