Poljski Lođ prodaje gradski aerodrom

Broj linija u zračnoj luci Lođ smanjen je na samo jednu - za London, koja je zbog pandemije korona virusa trenutno također obustavljena

28

Poljski grad Lođ odlučio je svoj aerodrom ponuditi investitorima, nakon njegovih višegodišnjih gubitaka koji su lokalne porezne obveznike koštali desetine miliona zlota.

“Udarili smo u zid. Praktično niko ne leti sa aerodroma Lođ”, kazao je lokalnim medijima  zamjenik gradonačelnika Adam Pustelnik.

Broj linija u toj zračnoj luci smanjen je na samo jednu – za London, koju održava Ryanair. No, zbog pandemije korona virusa, i ta linija trenutno je obustavljena.

Kao rješenje za dugotrajne finansijske probleme aerodroma, gradske vlasti vide njegovo pretvaranje u transportno i logističko čvorište uz pomoć investicija iz Azije.

“Lođ za zemlje Dalekog istoka može biti šalter za Evropu. Logistički kargo centar bi dao snažan zamajac razvoju grada i stvorio nova radna mjesta”, smatra gradonačelnica Hana Zdanovska.

Za sada, međutim, ne postoje konkretni planovi, pa ni vremenski okvir za prodaju aerodroma. Gradski oci će, također, morati dobiti podršku lokalnih odbornika za svoj plan prodaje vlasničkog udjela od 95,5 posto koji grad ima u aerodromu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here