Bidenova inauguracija donijela rekordan rast indeksa na Wall Streetu

Dow Jones ojačao je za 0,83 posto, na 31.188 bodova, S&P 500 za 1,39 posto, na 3.851 bod, a Nasdaq za 1,97 posto, na 13.457 bodova

24
Berzanski indeksi na Wall Streetu skočili su na rekordne istorijske nivoe nakon inauguracije novog američkog predsjednika Josepha Bidena. Dow Jones ojačao je za 0,83 posto, na 31.188 bodova, S&P 500 za 1,39 posto, na 3.851 bod, a Nasdaq za 1,97 posto, na 13.457 bodova.

“Nisam siguran koliko je sama inauguracija potaknula raspoloženje na tržištu, no siguran sam da ulagači razmišljaju o hiljadu i više milijardi dolara novih poticaja”, prokomentirao je za američke medije Ross Mayfield, strateg u kompaniji Baird.

Biden je nedavno predstavio paket poticajnih mjera koji doseže vrijednost od 1,9 biliona  dolara, što uključuje 415 milijardidolara za suzbijanje korona virusa, oko 440 milijardi dolara pomoći malim preduzećima te bilion dolara direktne pomoći domaćinstvima. Ulagači se nadaju da će Kongres vrlo skoro podržati taj paket mjera, jer sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici drže većinu.

Od kada je na izborima u novembru pobijedio Biden, Dow Jones indeks ojačao je za oko 13 posto, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, ubrzanju oporavka ekonomije i ubrzanju procesa vakcinacije protiv korona virusa.

Na tržište su jučer uticali i bolji od očekivanih kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, ponajviše Netflixovi. Cijena dionice Netflixa skočila je za gotovo 17 posto nakon što je ta kompanija izvijestila o dobrim rezultatima i poručila da više neće trebati uzimati velike kredite za finansiranje svojih TV programa i filmova. Dobri rezultati Netflixa pozitivno su uticali i na druge velike tehnološke kompanije koje imaju koristi od ostanka ljudi kod kuće za vrijeme pandemije korona virusa –  između ostalih, snažno su skočile cijene dionica Facebooka, Amazona, Alphabeta i Applea.

“Takav skok tehnološkog sektora nismo vidjeli već mjesecima, a puno toga može se zahvaliti Netflixovim rezultatima”, istaknuo je Mayfield.

Sezona objava poslovnih izvještaja mogla bi idućih sedmica znatno uticati na dalji smjer američkog berzovnog tržišta, a ulagači se nadaju da će rezultati kompanija biti bolji nego što analitičari očekuju. U anketi Reutersa, naime, analitičari su procijenili da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom kvartalu bile za 9,5 posto manje nego godinu dana prije.

Na evropskim berzama cijene dionica jučer su također porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je za 0,41 posto, na 6.740 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,77 posto, na 13.921 bod, a pariški CAC za 0,53 posto, na 5.628 bodova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here