EU želi smanjiti dominaciju dolara

EU, navodi se, želi prevladati poteškoće s kojima se suočio za vrijeme Trupova mandata, poput onih kad je SAD obnovio sankcije protiv Irana. Inicijativa također govori o potrebi zaštite EU-ovih članica od "posljedica ilegalne eksteritorijalne upotrebe" takvih mjera.

21
Evropska unija planira se boriti protiv “vladavine dolara” na svjetskim tržištima, piše Financial Times (FT) pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji.
“Svjetska finansijska tržišta previše ovise o dolaru”, kaže se u jednom od dokumenata na koji se pozivaju FT-ovi novinari.

Prema autorima članka, pitanje ovisnosti o dolaru i projekt slabljenja njegov e dominacije planira se pokrenuti neposredno prije inauguracije izabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

EU, navodi se, želi prevladati poteškoće s kojima se suočio za vrijeme Trupova mandata, poput onih kad je SAD obnovio sankcije protiv Irana. Inicijativa također govori o potrebi zaštite EU-ovih članica od “posljedica ilegalne eksteritorijalne upotrebe” takvih mjera.

“Godine Trumpova predsjedništva otkrile su naše ranjivosti i moramo ih ukloniti (…). Govorimo o mjestu Evropske unije u svijetu: o sposobnosti da imamo dovoljnu ekonomsku i finansijsku moć”, citira FT izvor iz Evropske komisije. Između ostalog, kao što je navedeno u članku, EU je ukazao na potrebu pronalaženja načina za jačanje uloge eura u svjetskoj areni – posebno kroz lekcije naučene iz pandemije koronavirusa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here