Godina iza nas: Naila Hadžić. direktorica Zajedničkih funkcija Centrotrans dd Sarajevo

2021.godina će sigurno biti značajno teža od 2020.godine, ukoliko se obistine predviđanja MMF-a, neovisnih ekonomskih stručnjaka, i drugih relevantnih institucija

748

Poslovna 2020.godina je bila najteža godina za naše Društvo od završetka rata i agresije na Bosnu I Hercegovinu

Mjere koje sve države svijeta poduzimaju  kad je pandemija u pitanju, odnose se na ograničenje kretanja i putovanja, kao i fizičku distancu između ljudi. U tim uslovima ograničenja kretanja, ovom krizom su direktno najveću štetu  pretrpjeli sektori koji se oslanjaju na lične usluge poput turizma, prijevoza putnika, ugostiteljstva, kulturne i kreativne industrije, kao i radno intenzivne industrije.

Osnovne djelatnosti Društva Centrotrans dd Sarajevo su upravo djelatnosti koje su direktno pogođene krizom izazvanom pandemijom COVID-19, a to je prijevoz putnika sa pratećim djelatnošću autobuskih stanica i turizam. U tom smislu i ostvareni rezultati poslovanja u 2020.godini značajno odstupaju od rezultata ostvarivanih u prethodnim godinama, kao i trenda rasta poslovnih aktivnosti Društva.

Nakon perioda zabrane obavljanja djelatnosti (od 21.03. – 15.05.), poslovne aktivnosti su se obavljale na znatno nižem nivou od uobičajenih. Oporavak ide jako sporo, naročito na međunarodnim linijama i u turizmu. U tim segmentima poslovanja obavljamo 30 posto aktivnosti u odnosu na obim posla koji smo obavljali u 2019.godini.

Također, bitno je spomenuti da pomoć od državnih institucija (FBiH i Kanton Sarajevo) je djelimično ublažila gubitke, ali je nedovoljna i zakašnjela da bi efikasno uticala na poslovne procese, a naročito na očuvanje radnih mjesta, a time i na ukupnu potrošnju posmatrajući makronivo tj. tržište BiH. Pomoć koja se usmjeri na isplatu plaća, posljedično povećava potrošnju, a time povećava i budžetske fondove, i ponovo se vrati državnim institucijama.

Pravu podršku privrednim subjektima i građanstvu, a naročito onim koji su značajno pogođeni krizom izazvanom pandemijom COVID-19, je pružila Agencija za bankarstvo FbiH, a time i cjelokupan bankarski sektor. Uvođenje moratorija i grace perioda na kreditne obaveze, kao i donesene odluke da se kratkoročni krediti obnavljaju bez obaveze vraćanja iskorištenog dijela kredita, putem dvije odluke FBA (jedna iz marta, a druga iz septembra mjeseca) su omogućile likvidnost privrednih subjekata, a time i našeg Društva, kao i likvidnost cjelokupnog ekonomskog sistema.

Na kraju, ukoliko se realizuje i najavljena pomoć od Federacije BiH i Kantona Sarajevo, možemo biti zadovoljni sa ostvarenim rezultatima poslovanja, naročito uzimajući u obzir da smo uspjeli sačuvati zdravlje uposlenih i očuvati radna mjesta, koja predstavljaju najbitniji resurs našeg Društva.

2021.godina će sigurno biti značajno teža od 2020.godine, ukoliko se obistine predviđanja MMF-a, neovisnih ekonomskih stručnjaka, i drugih relevantnih institucija. Jako je bitno održati potrošnju na nivou koji će omogućavati poslovnu aktivnost svih privrednih subjekata, a time i posljedično omogućiti punjenje državnih budžeta. U tom smislu državne institucije bi trebale:

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here