Godina iza nas: Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke

Prognoza naših analitičara je da će bh. ekonomija zabilježiti realni pad GDP-a od 5,2 posto u 2020. godini kao posljedicu COVID-19 krize. Ujedno, očekuje se da tek u 2022. godini ponovo dostignemo nivo BDP-a iz 2019. godine.

253

U aktuelnoj situaciji naš prioritet je zaštita zdravlja zaposlenika i klijenata i pridržavamo se svih mjera nadležnih institucija. Ono čime smo zadovoljni je da je naše poslovanje ostalo stabilno, imali smo spreman plan za djelovanje u ovakvim situacijama, te smo osigurali neophodne procese za poslovanje neovisno o lokaciji na kojoj se naši uposlenici nalaze. Aktuelno stanje nas nije spriječilo da u kontinuitetu pružamo usluge našim klijentima te da im budemo pouzdan partner koji nastoji olakšati finansijski pritisak s kojim se susreću. Ujedno, adekvatno smo odgovorili i na ubrzanu digitalnu transformaciju te bili u mogućnosti da kroz naše digitalne servise i online bankarstvo pružimo potpunu uslugu klijentima čija su očekivanja sada dosta drugačija.

Prognoza naših analitičara je da će bh. ekonomija zabilježiti realni pad GDP-a od 5,2 posto u 2020. godini kao posljedicu COVID-19 krize. Ujedno, očekuje se da tek u 2022. godini ponovo dostignemo nivo BDP-a iz 2019. godine. U narednoj godini ključno je da se omogući nastavak direktne fiskalne podrške kompanijama iz sektora pogođenih aktuelnom krizom u vidu finansiranja dijela operativnih troškova za nastavak njihovog poslovanja. Također, potrebno je omogućiti značajno veći finansijski i kreditni okvir uz što prihvatljivije troškove dugoročnog finansiranja kroz uspostavljene Garantne fondove entiteta, a koji će privrednicima poslužiti kao „injekcija“ likvidnosti za nastavak njihovog poslovanja.

Pored toga, usvajanje reformskih zakona na koje se već dugo čeka bi privredi smanjilo poresko opterećenje te bi došlo do povećanja zaposlenosti, odnosno prelaska prijavljenog broja zaposlenih iz “sive” u oficijelnu ekonomiju. Dodatno, tu je još i imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH, čime bi se odblokirao veliki iznos transakcija dokapitalizacije privatnog sektora FBiH, kao i brže sprovođenje javnih investicionih projekata od strane nadležnih tijela, te sprovođenje strukturalnih reformi u dijelu unapređenja poslovnog ambijenta i pravnog okvira. Svakako, postoji još niz mjera, ali su pomenute one koje bi najefikasnije dale neophodni stimulans privatnom sektoru i ekonomiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here