Organizovani biznis u neorganizovanoj državi

Zato nam u 2021. godini uz zdravlje i negativne testove na koronavirus, lični u poslovni uspjeh svima Zato nam u 2021. godini uz zdravlje i negativne testove na koronavirus, lični u poslovni uspjeh svima zajedno želim bolju organizaciju izvršne, zakonodavne i sudske vlasti – od mjesne zajednice do države.

79
Aida Delić

Davno sam od nekoga čula stav, mišljenje, dijagnozu (kako hoćete) da smo (svi skupa zajedno u Bosni i Hercegovini) zahvaljujući ili uinat činjenici da funkcioniramo u okruženju bez sistema, vrhunski u snalaženju u nemogućim situacijama, skloni (uspješnim) improvizacijama, inovativni i vrlo kreativni. 

Ne bih sada, dragi moji, ulazila u dublju analizu ove tvrdnje, ali nekako mi se slaže sa 2020, godinom koju će svijet pamtiti po pandemiji koronavirusa, mnoge privredne grane bacila na koljena, a svjetsku ekonomiju vratila godinama unazad (čast pojedinim industrijskim granama koje cvjetaju).

U martu 2020. kada je (kod nas barem) sve počelo, iskreno, bilo je straha (od nepoznatog), neizvjesnosti pa ako hoćete i pesimizma  – šta i kako dalje raditi, privređivati, zapošljavati u uslovima kada je cijeli svijet zatvoren? No, trajalo je toliko koliko je vlasnicima i menadžerima kompanija trebalo da se „prekomponuju“, organiziraju rad od kuće tamo gdje je to moguće, stare dugoročne pretvore u nove kratkoročne planove poslovanja – jer život i posao ne staju.

Pokazalo se da smo u jeku pandemije kadri napraviti novu, izvornu bosanskohercegovačku jahtu, proizvesti dovoljne količine hrane, dezificijensa, zaštitnih maski, odijela i ostale opreme potrebne medicinskim radnicima i građanima, konstruirati novu vrstu respiratora i otvoriti novu industrijsku granu u BiH, osmisliti sjajne online aplikacije, izvoziti proizvode, otvarati nova tržišta, vraćati se na stara sa kojih smo bili „privremeno potjerani“. Teško da ćete naći organizovaniji biznis u neorganizovanijoj državi.

Upravo ili zahvaljujući činjenici da su oni zaduženi da organiziraju sistem uglavnom zakazali. Toliko da još uvijek nisu u stanju uvezati četiri-pet institucija (sudovi, porezne uprave, UIO BiH, Centralna banka BiH) kako bismo dokumentaciju za tendere mogli podnositi elektronskim putem. Ne, i dalje treba hrpa papira (uredno ovjerenih u općini), izjava, potvrda, dokaza, zakletvi itd. kako biste dokazali da ste ovlašteni raditi posao za koji se prijavljujete, a na kraju biraju po jedinom postojećem kriteriju u bh. sistemu javnih nabavki – najniža cijena.

Toliko, da ćemo subvencije doprinosa za isplaćene junske i julske plaće iz 2020. (valjda minimalne) opet dobiti nekada u 2021. Toliko da je od 460 miliona KM za pomoć privredi FBiH pouzdano znamo, do privrede „došlo“ nekih 200 i nešto miliona KM (ni polovina iznosa). Treba li dalje pobrajati???

Zato nam u 2021. godini uz zdravlje i negativne testove na koronavirus, lični u poslovni uspjeh svima zajedno želim bolju organizaciju izvršne, zakonodavne i sudske vlasti – od mjesne zajednice do države.

p.s. Ako ne znaju kako se dobro organizirati imamo prijedlog za njih. Angažirajte kao eksperte vlasnike i menadžere firmi koji će vam vrlo pragramatično ustrojiti sistem – koji funkcionira.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here