Vlada KS i EBRD analizirali sedam projekata u Kantonu Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao online sastanak sa šeficom Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuelom Naessl

84

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je online sastanak sa šeficom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl.

Tokom sastanka sudionici su analizirali tekuće projekte, prvenstveno preduzeća “Vodovod i kanalizacija“, u iznosu od 25 miliona eura koji je podijeljen u tri tranše. Prva je tenderisana i ugovorena, a implementacija bi trebala biti završena do kraja 2021. godine. Kako je najavio Nenadić, ispunjen je glavni uvjet i za drugu tranšu. Ovaj projekt obuhvata rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja s ciljem smanjenja gubitaka i troškova poslovanja.

“Drugi zajednički projekt je Sarajevo – gradske ceste, koji podrazumijeva izgradnju tunela ‘Kobilja Glava’ i spoja sa postojećom magistralnom cestom na vogošćanskoj strani, te izgradnju dijela Devete transverzale, kao i pripadajući nadzor nad izvođenjem radova“, naveo je Nenadić.

Dodao je kako je ovaj projekt, čija je vrijednost 30 miliona eura, u odmakloj fazi i, kao što je Vlada Kantona Sarajevo više puta o tome izvještavala, krajem narednog mjeseca bit će raspisan Javni poziv, kako bi se krajem marta mogao uvesti izvođač radova.

Projekt Javni prijevoz, u vrijednosti od 15 miliona eura, namijenjen je za nabavku 25 novih trolejbusa. Tender je završen, a kreditna sredstva su operativna.

“Paralelno s ovim, obaveza Kantona je bila izvršiti prestrukturisanje GRAS-a, na čemu se trenutno radi“, istaknuo je Nenadić.

Četvrti projekt koji Vlada KS radi zajedno s EBRD-om, u iznosu od 20 miliona eura, je Javni prijevoz – dio dva, koji ima za cilj remont tramvajske pruge Ilidža – Marijin Dvor. U toku je evaluacija pristiglih ponuda.

Projekt u iznosu od 10 miliona eura odnosi se na javni prijevoz, što uključuje nabavku 15 novih tramvaja, za koji je kredit potpisan i ratificiran, ali još nije operativan.

Energetska efikasnost u javnim zgradama, ukupne vrijednosti osam miliona eura kredita i dva miliona eura granta, podrazumijeva sanaciju 40 javnih zgrada s ciljem povećanja energetske efikasnosti, te prelaska na zagrijavanje ekološki prihvatljivim energentima. Podugovori još nisu potpisani, jer nije usaglašen okolinski i socijalni plan, koji je dio projektnog ugovora. Potpisan je ugovor za energetski audit i izradu glavnih projekata.

Na kraju je Studija urbane regeneracije Kantona Sarajevo, u vrijednosti 500.000 eura, kako bi se pomoglo Kantonu da regenerišu dvije lokacije u gradu i to Željezničku stanicu i Remizu, te da se privuče i privatni kapital za ovu namjenu. Ova dva projekta, ukupne vrijednosti 108 miliona eura, u toku su i aktivnosti će biti nastavljene u narednom periodu, rečeno je tokom online sastanka.

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here