Realizovane aktivnosti projekta Podrška IT edukacijskim inicijativama

U narednom periodu, Bit Alijansa i USAID u Bosni i Hercegovini će nastojati organizovati slične programe za unapređenje i smanjenje deficita IT radne snage na našoj državi. 

39

S ciljem kreiranja prilika za IT talente, Udruženje Bit Alijansa i USAID u BiH realizovali su projekat “Podrška IT edukacijskim inicijativama”, a motiv za početak projekta bio je nedostatak stručne IT radne snage na tržištu rada, što dodatno ograničava rast i razvoj IT kompanija. Ključni ciljevi bili su kreiranje novih IT kadrova koji će biti osposobljeni za rad u kompanijama, zapošljavanje polaznika treninga  i  unapređenje kompetencija zaposlenika u IT kompanijama. Ukupno su u programima IT treninga, up-skill treninga i subvencioniranih kurseva programiranja učestvovala 153 učesnika. 

Kao značajan rezultat važno je istaknuti da je tokom programa u okviru projekta zapošljeno 25 učesnika u IT kompanijama u BiH. U projektu su učestvovale kompanije: Authority Partners, ECHO Technology Solutions, Klika, LANACO, Ministry of Programming, PlanetSoft i Way7 Technologies.

“IT kompanije su ključni faktor za kreirenje radne snage spremne za izazove ekonomije 21. stoljeća. Ulaganje u njihovo obrazovanje povećava razvoj budućih zaposlenika u jednom od najuspješnijih biznis sektora u Bosni i Hercegovini. Uz podršku USAID WHAM projekta, članice Bit Alijanse su kreirale priliku da rade zajedno i implementiraju aktivnosti za razvoj radne snage koje su pomogle i kompanijama i cijeloj ICT industriji u Bosni i Hercegovini” – istakao je Peter Cronin, direktor demokratskog odjela USAID. 

Udruženje Bit Alijansa za informacione tehnologije kao svoj ključni stub i cilj navodi obrazovanje i edukacije kvalitetnog IT kadra koji će doprinositi razvoju kompletne ekonomije u Bosni i Hercegovini. 

Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse ističe kako su ovakvi projekti koji edukuju trenutni, ali i budući IT kadar izuzetno značajni s obzirom da je potražnja za IT profesionalcima puno veća od ponude odnosno broja studenata koji se edukuju na fakultetima. “Analiza i Studija koju je Bit Alijansa u preteklom periodu sprovela među IT kompanijama u BiH, dokazala je da 41,9% otvorenih pozicija za IT specijaliste ostaje nepopunjeno. Dakle, činjenica je da potencijala u kontekstu IT industrije i budućih kadrova ima mnogo, samo je potrebno da se kvalitetno usmjeri. Takođe, navedena Studija je potvrdila da je kadar koji završi fakultete potrebno još dodatno edukovati da bi isti bili spremni za tržište rada. Upravo iz tog razloga smatram izuzetno značajnim što smo imali priliku da sarađujemo sa USAID timom kroz projekat WHAM i omogućimo dodatne edukacije za buduće, ali i trenutne zaposlene u IT kompanijama. Vjerujem da ćemo ovu uspješnu saradnju nastaviti i u budućnosti jer umnogome doprinosi daljem razvoju IT industrije, i uopšte ekonomije, u BiH.” – navela je Vučić.

Projektne aktivnosti su uspješno realizovane te je održan online događaj na kojem su dodijeljene zahvalnice učesnicima u projektu.

U narednom periodu, Bit Alijansa i USAID u Bosni i Hercegovini će nastojati organizovati slične programe za unapređenje i smanjenje deficita IT radne snage na našoj državi. 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here