Sastanak ministra Bevande s Misijom MMF-a o novom aranžmanu

26

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je sastanak sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Martinom Petrijem kako bi razmotrili mogućnosti za novi aranžman i uvjete koje bi podrazumijevalo ovo kreditno zaduženje.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo finansija i trezora BiH i on osobno mogu ispoštovati predložene rokove i obveze iz domena svoga rada, a to je prvenstveno priprema Budžeta institucija BiH za 2021. godinu.

„Dokument okvirnog proračuna (DOP) za period 2021.-2023. godina je temelj za donošenje budžeta za iduću godinu. Ministarstvo finansija je pripremilo DOP i on mora biti usvojen na sjednici Vijeća ministara. Nakon toga vrlo brzo ćemo dostaviti u proceduru i Budžet za iduću godinu. Svjesni smo da je privremeno finansiranje najgora varijanta i mi smo prvi koji se zalažemo da budžet što prije usvojimo“, kazao je ministar Bevanda.

Ministar finansija i trezora BiH podsjetio je da je Fiskalno vijeće u septembru ove godine usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim je određena granica za budžet institucija BiH u iznosu milijardu i 27 miliona KM što je povećanje za 31,1 milion u odnosu na ovu godinu.

Tijekom sastanka ministar Bevanda je naglasio kako u teškim vremenima pandemije i velikih ekonomskih izazova treba imati u vidu i status privrednika, ali i policajaca, vojnika i službenika na čemu insistiraju i sindikati.

Sagovornici su se složili da se reforme moraju provoditi u interesu cijelog društva te da se vlade suočavaju s velikim izazovima.

Ministar Bevanda, koji je i predavajući UO UINO, naglasio je da su u prethodnom razdoblju donesene važne odluke o raspodjeli prihoda te ukoliko se bude izbjegavala politizacija bit će moguće nastaviti s pozitivnim djelovanjem ovog tijela.

Sastanku je, osim saradnika ministra Bevande, prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here