Cijene nafte ispod 48 dolara

OPEC+ sklon je odgoditi povećanje proizvodnje, planirano početkom iduće godine, kako bi pomogli tržištu da prebrodi drugi val Covida 19 i rast libijske proizvodnje, priopćila su tri izvora bliska skupini.

33
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 48 dolara, budući da su naznake veće ponude potisnule u drugi plan optimizam da će cjepiva protiv covida 19 pomoći i naftnoj potražnji.
Na londonskom tržištu cijena barela pala je 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,80 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 75 centi nižoj cijeni, od 44,96 dolara.

Cijenama su ove sedmice snažan poticaj bile objave tri velike farmaceutske kompanije o napretku u razvoju cjepiva protiv covida 19, koje su ulile nadu da bi program cijepljenja mogao početi i prije kraja godine. Optimizam je u međuvremenu donekle splasnuo a pažnju trgovaca ponovo su privukle mjere zaključavanja kako bi se zaustavilo širenje zaraze, veći broj aktivnih postrojenja u SAD-u i veća proizvodnja u Libiji, tumači Avtar Sandu iz Philip Futuresa.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je građane da za Dan zahvalnosti izbjegavaju velika porodična okupljanja, nose zaštitne maske i drže razmak. No, Amerikanci prkose molbama vladinih predstavnika da ostanu kod kuće. SAD je u prošle dvije sedmice zabilježio 2,3 miliona novih slučajeva zaraze .

Potražnja za gorivom pala je u drugom krugu zaključavanja, ali je u Evropi pad zbog nepoštivanja mjera bio manji no što se očekivalo, tumače analitičari Rystad Energyja.

„Da ih je poštivao veliki broj građana, ograničenja uvedena u Evropi rezultirala bi padom aktivnosti za 20 do 30 posto. Umjesto toga, pale su samo oko 12 posto, pokazuju naša mjerenja u stvarnom vremenu”, dodaju.

Investitori se polako okreću sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznica slijedeće sedmice. OPEC+ sklon je odgoditi povećanje proizvodnje, planirano početkom iduće godine, kako bi pomogli tržištu da prebrodi drugi val Covida 19 i rast libijske proizvodnje, priopćila su tri izvora bliska skupini.

“Sutra će se trgovci početi pozicionirati za sastanak OPEC+ u sljedećoj sedmici. Analitičari su saglasni u očekivanju da će produžiti ograničenje proizvodnje za tri mjeseca, sve manje od toga potaknulo bi nagle rasprodaje ”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associates. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u srijedu iznosila 46,91 dolar, što znači da je porasla 1,40 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here