Privredna komora FBiH predstavila projekt podrške poduzetnicama

Kao najugroženiju skupinu privrednih subjekata u implementaciji online poslovanja Privredna/Gospodarska komora FBiH prepoznala je poduzetnice, te im se realizacijom ovog projekta pod pokroviteljstvom Gender centra FBiH želi pružiti podrška u implementaciji online poslovanja i osamostaljivanju.

41

Privredna komora FBiH predstavila je projekt “Program podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom – implementacija online poslovanja”, čime je ujedno simbolično  obilježen i 19. novembar – Međunarodni dan poduzetnica.

Projekat “Program podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom – implementacija online poslovanja” implementira Privredna komora FBiH u saradnji s Gender Centrom FBiH. Cilj projekta je osnaživanje i podrška poduzetnicama pogođenim koronavirusom u izradi i implementaciji novog – online načina poslovanja i edukacija u samostalnom upravljanju istim. Prelazak na online poslovanje nameće se kao neminovnost za sve privredne subjekte, jer ublažava posljedice i omogućava nastavak poslovanja online putem.

Projekat je finansijski podržan iz sredstava FIGAP II programa:

Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP II program 2018-2020), rezultat je saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Gender centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Program podržava Kraljevina Švedske, koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, putem razvojne agencije SIDA.

Kao najugroženiju skupinu privrednih subjekata u implementaciji online poslovanja Privredna/Gospodarska komora FBiH prepoznala je poduzetnice, te im se realizacijom ovog projekta pod pokroviteljstvom Gender centra FBiH želi pružiti podrška u implementaciji online poslovanja i osamostaljivanju. Izrada online alata poduzetnicama pogođenim koronavirusom u okviru ovog projekta podrazumijeva edukaciju o vođenju alata za online poslovanje, te izradu web stranice, web shopa i društvenih mreža prilagođenih računarskoj i mobilnoj verziji.

Prisutnim su se obratili  Mirsad Jašarspahić,  potpredsjednik Privredne komore FBiH, Lejla Hodović u ime Gender centra FBiH te predstavnice kompanija na čijem čelu ili u vodećim upravljačkim strukturama su žene.

“Privredna komora FBiH je u okviru svakodnevnih aktivnosti kontinuirano težila ka promociji, edukaciji i većoj zastupljenosti žena u svim sektorima. Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dodatni je izazov za sve poduzetnice i žene u biznisu, a naročito u implemetaciji novog, online načina poslovanja, što su nam ujedno i sugerisale naše članice, te smo tim povodom u saradnji sa Gender centrom FBiH inicirali realizaciju ovog projekta. Današnjim simboličnim predstavljanjem projekta  “Program podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom – implementacija online poslovanja” želimo obilježiti i Međunarodni dan poduzetnica, uz poruku da svaka kriza, pa i ova je prilika, za podršku i ohrabrivanje većeg broja žena u poduzetničke i menadžerske vode, gdje ćemo mi u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH u predstojećem periodu nastaviti još intenzivnije aktivnosti koje imaju svojstven cilj – veći broj poduzetnica i žena na upravljačkim pozicijama,” istaknuo je Jašarspahić.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here