Rekordni pad prodaje u luksuznom sektoru

Očekuje se da će profit proizvođača luksuznih marki ove godine pasti čak 60 posto i sljedeće godine oporaviti se samo za polovinu

22
Prodaja luksuzne odjeće, nakita i proizvoda za ljepotu ove godine će pasti skoro za četvrtinu zbog pandemije koja uništava više od šest godina rasta tog sektora, piše u studiji koju je danas objavila američka konzultantska kuća Bain.
Pad će, izgleda, biti manji od prognoze od 35 posto očekivanih proljetos, jer se oporavilo tržište u Kini, gdje se proda gotovo trećina sve luksuzne robe u svijetu.

Očekuje se da će taj sektor ove godine ostvariti 217 milijardi eura prihoda, što je dvije milijarde eura manje nego 2014. i 64 milijarde manje u odnosu na 2019. godinu, kaže “Bain” u polugodišnjoj studiji pripremljenoj za talijansku udrugu proizvođača luksuzne robe “Altagama”.

To je prvo smanjenje prihoda sektora luksuzne robe od finansijske krize 2009. godine, kad je ta industrija pretrpjela pad od devet posto, od čega se brzo oporavila već sljedeće godine.

Sada je procjena vremena za oporavak od pandemije neizvjesna, jer ponovno jačanje širenja koronavirusa navodi države da opet zatvore nebitnu maloprodaju i zabrane putovanja širom svijeta. Oporavak industrije od toga će u velikoj mjeri ovisiti o tome kad će se pojaviti cjepivo, rekla je Claudia D’Arpizio iz Baina.

D’Arpizio očekuje da će izgledi postati jasniji u drugom kvartalu iduće godine, kada će biti lakše shvatiti kolika je potrošnja u Kini, kakav je uticaj stimulativnih mjera u SAD-u i Evropi, kao i da li će biti promjene porezne politike posle izbora za američkog predsjednika, jer ako to bude Joe Biden, verovatno će oštrije biti oporezovani oni koji zarađuju više.

“Mnogo je neizvjesnosti u sljedećoj godini”, rekla je.

Očekuje se da će profit proizvođača luksuznih marki ove godine pasti čak 60 posto i sljedeće godine oporaviti se samo za polovinu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here