Bh. grupacija među prvima u svijetu proizvela električnu jedrilicu

Prvi električni motor ugrađen je u Salonu 380, koja je isporučena u julu ove godine

46

AD Brodovi, kompanija u vlasništvu bh. grupacije Prevent, proizvođač višestruko nagrađivanih jedrilica Salona, među prvima u svijetu započeli su sa ugradnjom električnog motora u plovila proizvedena u tomom solinskom brodogradilištu. Prvi električni motor ugrađen je u Salonu 380, koja je isporučena u julu ove godine.

“Nedavno je klijent sa Salonom na električni pogon sretno završio prvo putovanje iz Splita do Anapolisa, a mi smo ih pratili putem naših društvenih kanala na tom avanturističkom putovanju. Iako smo imali velike planove za premijeru, nažalost, zbog korona virusa bili smo primorani sve otkazati. Već sama primopredaja plovila bila je odgođena.

Tako je umjesto u travnju, brod preuzet u srpnju, zbog poteškoća prilikom dolaska klijenta iz SAD-a u Hrvatsku. S obzirom na situaciju s globalnom pandemijom korona virusa, premijera i prezentacija ovoga plovila održat će se početkom iduće godine u Americi”, ističe Marin Donadini, predsjednik Uprave AD Brodova iz Solina.

U Salonu 380 ugrađen je Oceanvolt elektromotor snage 10 kW, koji energiju dobiva iz 30,4 kWh baterija. Autonomija plovila je 25 nautičkih milja pri brzini od 6,2 čvora. Kada je plovilo na moru, baterije se mogu puniti pomoću solarnih panela i hidrogeneratora. Solarni paneli pokrivaju veliku većinu palubne površine a hidrogenerator pomoću propelera puni baterije kada plovilo jedri iznad 4,5 čvorova.

“Salona 380 cilja na segment privatnih vlasnika koji imaju jedriličarsko iskustvo. Brod je izuzetno brz i udoban za krstarenje, a na tržištu se ne nudi puno sličnih plovila. Sve više država podržava ugradnju električnih motora brojnim olakšicama tako da smatramo i nadamo se da ćemo u sljedećih pet godina imati veći broj narudžbi s električnim motorom nego li s dizel motorom. Implementirali smo ih u sve naše aktualne modele Salona 33, Salona 35, Salona 380, Salona 41 i Salona 46 “, ističe Donadini.

U pogonima AD Brodova su pri kraju gradnje prve Salone 46. Predstavljanje jahte održat će se krajem okobra ili početkom novembra.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here