Ekonomija eurozone stagnirala u rujnu

Ekonomija eurozone gotovo je stagnirala u septembru i šanse za ponovljeni pad aktivnosti u četvrtom kvartalu nedvojbeno su porasle

11
Novi val zaraze koronavirusom prekinuo je oporavak ekonomije eurozone u septembru, pogodivši uslužni sektor koji je potisnuo u drugi plan snažan rast industrije, pokazalo je u ponedjeljak izvještaj londonske kompanije Markit.
Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u septembru za 1,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 50,4 boda, izvijestio je Markit, blago povisivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

Rezultat pokazuje stagnaciju ekonomija u zoni primjene zajedničke evropske valute. Novi val zaraze koronavirusom teško je pogodio uslužni sektor, posebno u Španiji, koja je zajedno s Italijom zadržala stroge mjere suzbijanja zaraze a postrožile su ih i Francuska i Njemačka, navode u Markitu.

Pad aktivnosti u uslužnom sektoru neutralizirao je najsnažniji rast industrije u više od dvije godine, ističu, ukazujući i na presušivanje novih narudžbi. Među vodećim ekonomije eurozone, samo je Njemačka bilježila značajan rast, u Italiji aktivnosti su tek neznatno porasle dok su u Francuskoj ponovo krenule silaznom putanjom.

Španija je pak bilježila najveći pad od novembra 2012., ako se izuzme razdoblje potpune blokade, od marta do maja.

“Ekonomija eurozone gotovo je stagnirala u septembru i šanse za ponovljeni pad aktivnosti u četvrtom kvartalu nedvojbeno su porasle”, konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Izgledi za predstojeće razdoblje u velikoj mjeri ovise o uspješnom obuzdavanju zaraze i posljedičnom ublažavanju mjera održavanja distance kako bi se stvorili uvjeti za oporavak uslužnog sektora, tumači on.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here