Evropski aerodromi traže ukidanje karantina

Broj putnika na evropskim aerodromima tokom prve dvije sedmice septembra pao za 73 posto,

27

Posao i zarada za više od 27 miliona Evropljana koji rade u sektorima usko povezanim sa avionskim putovanjima, aerodromima i turizmom je kritično ugroženo, zbog izostanka rešenja u borbi protiv pandemije korona virusa, upozoravaju evropske kompanije iz tih poslovnih oblasti, kojih se više od 20 ujedinilo u pozivu Evropskoj komisiji da ograničenje kretanja putem karantina zamijeni protokolom Evropske unije o testiranju za putovanja.

Ta inicijativa uslijedila je po objavi najnovijih podataka evropskog ogranka Međunarodnog vijeća aerodroma (ACI Europe), koji pokazuju kontinuirani pad putničkog saobraćaja na evropskim aerodromima tokom prve dvije sedmice septembra od 73 posto, nakon avgustovskog pada od 65 posto.

“Nadamo se da nas EU neće iznevjeriti. Stoga vas pozivamo da ovo pitanje postavite kao glavni prioritet i da se u vezi s ovim pitanjem obratite direktno šefovima država i vlada”, navodi se u otvorenom pozivu rukovodstvu EU.

Podaci najuticajnijih asocijacija iz aerodromskom sektora – Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju (ICAO), Međunarodnog vijeća aerodroma (ACI) i Međunarodnog udruženja za zračni prijevoz (IATA), pokazuju da će ovogodišnji broj putnika na globalnom nivou biti manji do 61 posto, kao i da će avioprijevoznici obaviti čak do 55 posto manje letova u odnosu na prošlu godinu.

Aerodromi širom Evrope, čije poslovanje direktno zavisi od obavljenih letova, njihove frekvencije i popunjenosti aviona, ukazuju da su ovo dramatično loši podaci. Kompanija Fraport, koja upravlja najvećim aerodromom u Evropi, onim u Frankfurtu, najavila je da će, usljed krize, biti primorana da otpusti 4.000 radnika.

Koliko je loša situacija, pokazuje i nedavna odluka Evropske komisije da hitno odobri kreditnu liniju za pomoć 13 aerodroma u Danskoj, kako bi se održala likvidnost i operativnost tokom ograničenja usljed pandemije.

U ostatku svijeta situacija nije nimalo bolja. Gotovo četvrtina zaposlenih na aerodromu u Sidneju bit će proglašena tehnološkim viškom, nakon velikog smanjenja obima posla i poslovnih gubitaka od 20 miliona dolara mjesečno.

Na najvećem kanadskom aerodromu u Torontu, pak, planirano je smanjenje broja zaposlenih od 27 posto. Generalna direktoric tog aerodroma Deborah Flint najavila je otpuštanje 500 zaposlenih kao “najveću žrtvu” u ciljus ciljem spašavanja buduće operativnosti aerodroma.

“Ovo su neophodne mjere zbog vladinih ograničenja, zatvaranja granica, otkazivanja letova i svih ostalih ekonomskih posljedica pandemije. Smanjena poslova aktivnost ima negativni uticaj na poslovne i operativne rezultate, uključujuči i smanjenje aerodromskih taksi na letove i komercijalne zakupe prostora”, kazala je Flint.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here