ECB uvodi testni digitalni euro

Javno savjetovanje o uvođenju kriptoeura i probna faza započet će 12. oktobra

44

Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog eura i planira testirati tu ideju pilot-projektom koji počinje sredinom oktobra.

“Evropljani se sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima. Naša uloga je osigurati povjerenje u novac. To znači ispitati odgovara li euro digitalnom dobu. Morali bismo biti spremni izdati digitalni euro, bude li to potrebno“, objasnila je  predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Prema ECB-ovom planu, digitalni euro bio bi sličan bitcoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom centralne banke.

Digitalne valute koriste tehnologiju blockchaina, odnosno velikih datoteka s podacima o transakcijama – i digitalni euro temeljio bi se na toj tehnologiji, a koristio bi se u internetskim transakcijama.

Kako tumače u ECB-u, digitalna varijanta zajedničke evropske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u eurozoni, a “ličila bi na novčanice, ali u digitalnom obliku”.

Iz ECB-a napominju da je digitalni euro zamišljen kao dopuna, a ne kao zamjena gotovinu.

U planu su razgovori o toj ideji s građanima, akademicima, finansijskim sektorom i vladama, kako bi se procijenile njihove potrebe. Javno savjetovanje i probna faza započet će 12. oktobra, najavljeno je iz ECB-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here