Austrijanci žele pojačati ekonomsko prisustvo u BiH

Privredna komora Austrije potvrdila svoje učešće na događaju koji će FIPA organizovati s ciljem iznalaženja ideja i preporuka za intenziviranje investicijske saradnje dviju zemalja

41

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković održala je sastanak sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Austriji Kemalom Kozarićem.

Austrija je najveći investitor u BiH, sa kojom imamo i trgovinski suficit. Prema informacijama ambasadora Kozarića, u Austriji živi oko 170 hiljada ljudi iz Bosne i Hercegivine, koji su vrlo dobro integrisani u Austriji i prepoznati kao vrijedni i sposobni radnici. Kada je riječ o sektorima koji su interesantni za austrijske kompanije za investiranje u BiH, konstatovano je da su to metaloprerađivački sektor, proizvodnja autodijelova, te sve više i drvoprerađivacki sektor i proizvodnja namještaja.

Pred BiH i Austrijom u narednom periodu su dogovori vezani za dvojna državljanstva i oživljavanje ugovora o besplatnom školovanju studenata iz BiH. Marković i Kozarić su razgovarali o organizaciji određenih promotivnih događaja i aktivnosti u toku 2021. godine, sa ciljem daljnjeg intenziviranja investiranja austrijskih kompanija. Liberalan zakonski režim, niska stopa poreza na dobit kompanija, kvalifikovana i rentabilna radna snaga i dugogodišnja saradnja dviju zemalja sa sličnim radnim mentalitetom i vrijednostima, osnov su za dodatne investicije.

Markovic je održala sastanak i sa Peterom Hasslacherom, direktorom Privredne komore Austrije za jugoistocnu Evropu. Hasslacher je informisao Markovic da u Sloveniji djeluje 1.200 austrijskih kompanija, u Hrvatskoj 800, Srbiji 600, BiH 200, Makedoniji 100 te Crnoj Gori i Kosovu po 50. Konstatovano je da postoji potencijal da se broj austrijskih kompanija u BiH poveća i dogovorena je saradnja po tom osnovu između dviju institucija. Hasslacher planira iniciranje regionalnog projekta za jačanje investicijske saradnje Austrije i zemalja jugoistočne Evrope, finansiranog iz EU fondova. Kada je riječ o BiH, fokus će biti na IT sektoru, preradi metala i proizvodnji autodijelova, preradi drveta i proizvodnji namještaja, kao i farmaciji. Hasslacher i Privredna komora Austrije su potvrdili svoje učešće na događaju koji će FIPA organizovati s ciljem iznalaženja ideja i preporuka za intenziviranje investicijske saradnje dviju zemalja i planova za 2021. godinu. Privredna komora Austrije će pružiti podršku FIPA-i u promovisanju njenih projekata, uključujući i uspostavljanje direktnih kontakata sa kompanijama.

U toku 16. Salzburg – Evropa samita, Marković je održala sastanak i sa direktorom Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladenom Filipovićem, s ciljem dogovaranja buduće saradnje i organizacije događaja u prostorijama Predstavništva, čije svečano otvaranje nakon renoviranja se očekuje u novembru ove godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here