Ugovorena obnova mostova između BiH i Hrvatske

Resorni državni ministri BiH i Hrvateske potpisali Sporazum o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na državnoj granici

40

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas Sporazum o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na državnoj granici.

“Ovaj sporazum omogućava nam da krenemo sa održavanjem međudržavnih mostova, sa Hrvatskom za šta je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM “, rekao je Mitrović.

On kaže da su za vanredno održavanje i rekonstrukciju mostova sredstva osigurana iz budžeta i međunarodnih obaveza BiH, a evidentirat će se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i transporta u iznosu od oko dva miliona KM za narednih pet godina.

Mitrović je naglasio da će izgradnjom mostova sa susjednim zemljama mreža autoputeva u BiH biti povezana na evropsku transportnu mrežu, što će građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje do Evrope.

Butković je rekao da današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj saobraćajnoj, ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i BiH.

“Održavanje i obnova mostova i saobraćajnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, jer samo suradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako prometne, tako i gospodarske. Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma, u zaista su lošem stanju i moramo brzo reagirati da bismo ih što prije doveli u sigurno stanje sa prometnog aspekta”, istaknuo je Burković.

Delegacije dvaju ministarstava održale su i bilateralni sastanak na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, sa posebnim osvrtom na izgradnju mostova Gradiška i Brčko-Gunja, puštanje u saobraćaj mosta Svilaj, te definiranje trase Jadransko-jonskog autoputa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here