Strani investitori lani u BiH uložili 699 miliona KM

Najveći priliv direktnih stranih investicija tokom 2019. godine bio je iz Rusije (211 miliona KM) i Hrvatske (117 miliona KM).

42

Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2019. godini iznosio je 699 miliona KM, pokazuju podaci  Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

“U pogledu geografskog rasporeda, najviše priliva investicija tokom 2019. godine je iz Rusije (211 miliona KM), a potom iz Hrvatske (117 miliona KM).

Posmatrano po djelatnostima, najviše investicija je realizovano u oblasti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (202 miliona KM), finansijskih uslužnih djelatnosti (bankarski sektor – 154 miliona KM) i u oblasti trgovine na veliko (92 miliona KM).

Manji prilivi investicija u odnosu na 2018. godinu, koji su prema revidiranim podacima iznosili 952 miliona KM, uzrokovani su, između ostalog, povećanom isplatom dividendi u posljednjem kvartalu 2019. godine, kao i preuzimanjem preduzeća u stranom vlasništvu od strane domaćih kompanija.

Na kraju 2019. godine, stanje direktnih stranih investicija je iznosilo 15,02 milijardi KM. Taj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja preduzeća u stranom vlasništvu. Najveći iznos stanja direktnih investicija se i dalje odnosi na Austriju (2,7 milijardi KM), Hrvatsku (2,4 milijarde KM) i Srbiju (blizu 2,0 milijardi KM). Posmatrano po djelatnostima, najviše stanje direktnih stranih investicija je u oblasti finansijskih usluga (3,7 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,7 milijardi KM) i trgovine na veliko (1,2 milijardi KM)”, saopćeno je iz CBBiH, uz napomenu da su, u skladu sa politikom revizije i na osnovu dodatnih podataka, revidirani podaci za prethodne dvije godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here