Vlada FBiH izdvaja još 100 miliona KM za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije

Turizmu i ugostiteljstvu namijenjeno 30 miliona KM, poljoprivredi 10 miliona KM, cestovnom, željezničkom i zračnom prometu 20 miliona KM, energetici, rudarstvu i industriji 30 miliona KM, a zdravstvu 10 miliona KM

15

Vlada Federacije BiH je zaključila da će, na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, osigurati još 100 miliona konvertibilnih maraka. Sredstva će biti raspodijeljena na osnovu jedinstvene uredbe koju će Vlada donijeti na sljedećoj sjednici, a po programima pet ministarstva.

Od ukupnog iznosa, za mjere otklanjanja posljedica na turizam i ugostiteljstvo bit će izdvojeno 30 miliona KM. Za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom koronavirusa za mjere otkupa i izvoza tržišnih viškova, podrške proizvodnjama poljoprivredno-­prehrambenih proizvoda orijentisanih na izvoz i povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje na stranom tržištu, previđeno je 10 miliona KM. Za mjere u oblasti cestovnog, željezničkog i zračnog prometa planirano je 20 miliona KM, dok će za održavanje tekuće likvidnosti, obrtna sredstva i dovršetak investicija započetih prije pandemije privrednim društavima iz oblasti energetike, rudarstva i industrije biti usmjereno 30 miliona, a za zdravstvo 10 miliona KM.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here