Njemačke kompanije otežano pronalaze IT stručnjake

U razdoblju od 10 godina do zimskog semestra u 2019./2020. godini, broj studenata koji studiraju računalnu i informacijsku tehnologiju na njemačkim se fakultetima povećao za 83 posto, na 238 hiljada.

48
Njemačke kompanije imaju problema s pronalaženjem kvalificiranih stručnjaka na području informacijske tehnologije (IT), pokazalo je u ponedjeljak objavljeni izvještaj njemačkog statističkog ureda Destatisa.
Istraživanje provedeno među kompanijama pokazalo je da je čak 69 posto njemačkih firmi imalo teškoća u popunjavanju radnih mjesta na tim poslovima, dok je prije četiri godine takve teškoće navelo njih 46 posto, objavio je Destatis.

Među njemačkim kompanijama koje imaju najmanje 10 zaposlenih, tek njih 19 posto reklo je da je u 2019. godini zaposlilo svog internog IT-stručnjaka. U 2015. njihov je udio iznosio 21 posto, pokazuje izvještaj statističkog ureda. Firme često, naime, angažiraju vanjske stručnjake za pitanja vezana uz IT sigurnost, pri čemu gotovo polovina od ukupno ispitanih traži pomoć od neovisnih pružalaca usluga u području IT-a.

Sve veća potražnja za takvim vještinama odražava se i u posvećenom interesu za osposobljavanje u području IT-a. U razdoblju od 10 godina do zimskog semestra u 2019./2020. godini, broj studenata koji studiraju računalnu i informacijsku tehnologiju na njemačkim se fakultetima povećao za 83 posto, na 238 hiljada.

Riječ je o znatno snažnijem rastu broja studenata u tom području u odnosu na 36-postotni rast ukupnog broja studenata na njemačkim fakultetima u tom istom razdoblju, čime je on dosegao gotovo 2,9 miliona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here