Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE

Prema tome modelu, država plaća dio radničkih plaća, što je omogućilo kompanijama da zadrže radnike i smanje troškove za vrijeme krize.

47
Sve zemlje članice EU-a dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje finansijske potpore u iznosu do 100 milijardi eura za zaštitnu radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa, objavila je danas Evropska komisije.
Instrument SURE će kroz povoljne zajmove pomoći članicama EU-a da pokriju naglo povećanje državnih rashoda radi očuvanja radnih mjesta i izravne troškove finansiranja programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Sada je u svim zemljama članicama dovršen postupak odobravanja sporazuma o garancijama u vrijednosti 25 milijardi eura. Na temelju tih garancija Komisija će se zadužiti na finansijskim tržištima do iznosa od 100 milijardi eura po najpovoljnijim kamatama i proslijediti ih državama članicama koje trebaju i zatraže tu vrstu potpore.

Komisija je već ranije uputila Vijeću Evropske unije prijedlog o dodjeli finansijske pomoći od 87,3 milijarde eura za 16 zemalja EU-a u okviru instrumenta SURE. Riječ je o zemljama koje su podnijele službene zahtjeve za zajmove za potrebe zaštite radnih mjesta i radnika od posljedica koronakrize.

Hrvatskoj bi, prema prijedlogu EK, trebalo biti odobreno ukupno milijardu eura kredita.  Čim Vijeće odobri te prijedloge, zemlje članice moći će dobiti te zajmove. Instrument SURE sličan je onome koje su koristile neke članice tokom finansijske krize iz 2008. godine, poput njemačkog programa Kurzarbeit.

Prema tome modelu, država plaća dio radničkih plaća, što je omogućilo kompanijama da zadrže radnike i smanje troškove za vrijeme krize.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here