EU4Business podržava modernizaciju bh. vinarija

Kroz EU4Business projekt, vinariji Vukoje odobreno je 197.000 KM bespovratnih sredstava za sufinansiranje modernizacije proizvodnje

65

Želja da ide ukorak sa svjetskim trendovima u tehnologiji ponukala je Radovana Vukoju, vlasnika vinarije “Podrumi Vukoje 1982″, da se prijavi na javni poziv projekta EU4Business za bespovratnu podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Tokom opsežnog i detaljnog procesa odabira korisnika podrške razmotren je prijedlog investicije za modernizaciju proizvodnje koju je predložila ta vinarija, a čija ukupna vrijednost iznosi skoro 400.000 KM. Kroz EU4Business projekt, odobrena su bespovratna sredstva za sufinansiranje investicije od oko 197.000 KM. Investicija u modernizaciju proizvodnje uključuje nabavku niza mašina i opreme poput muljače i ruljače, pumpe za transport, pneumatske prese, filtera za vino, pumpe za pretkanje, spremnika za hlađenje, cijevnog sistema za hlađenje grožđa, prebirnog stola te hrastovih bačvi.

”Ta oprema će nam pomoći da sve ono što dobijemo u vinogradu što kvalitetnije pretočimo u samu vinariju i naš prepoznatljivi proizvod. Ozbiljan sam proizvođač, mnogo smo uložili i naših sredstava i nadamo se da ćemo napraviti jednu veliku priču u budućnosti”, kazao je Vukoje.

Osim poboljšanja kvaliteta proizvodnje, ova investicija je omogućila zapošljavanje novih radnika, a u budućnosti se očekuje i povećanje produktivnosti te rast prihoda.

EU4Business je projekt Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekt vrijedan 16,1 milijuna eura, od čega 15 miliona eura finansira Europska unija, a 1,1 milion eura SR Njemačka. Projekt zajednički provode Njemačko društvo za međunardonu saradnju (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here