Britanija s Japanom ispregovarala prvi trgovinski sporazum nakon Brexita

Premijer Boris Johnson rekao je da je brexit Britaniji dao slobodu za postizanje trgovinskih sporazuma s drugim zemljama diljem svijeta. Kritičari tvrde da takvi sporazumi vjerojatno neće nadoknaditi izgubljeni izvoz u EU ako se ne postigne dogovor s Bruxellesom

12
Velika Britanija ispregovarala je s Japanom prvi trgovinski sporazum nakon izlaska iz EU-a i opisala sporazum “historijskim trenutkom” u vrijeme napetih trgovinskih pregovora s Evropskom unijom.
Britanija kaže da će, kako je načelno dogovoreno, 99 posto izvoza u Japan biti oslobođeno carina. Odredbe sporazuma o digitalnom okruženju i podacima odmakle su “daleko dalje” u odnosu na trgovinski sporazum EU-a i Japana i idu u korist britanskim fintech kompanijama u azijskoj zemlji, dodaju britanske vlasti.

Finansijske kompanije, proizvođači hrane, pekari i proizvođači sira imat će koristi od sporazuma koji predstavlja “važan korak” pridruživanju Britanije Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) u azijsko-pacifičkoj regiji. Veći japanski investitori u Velikoj Britaniji poput Nissana i Hitachija plaćat će manje carine na dijelove iz Japana, saopćilo je britansko ministarstvo trgovine.

Premijer Boris Johnson rekao je da je brexit Britaniji dao slobodu za postizanje trgovinskih sporazuma s drugim zemljama diljem svijeta. Kritičari tvrde da takvi sporazumi vjerojatno neće nadoknaditi izgubljeni izvoz u EU ako se ne postigne dogovor s Bruxellesom. EU je naredila Britaniji da odbaci plan poništenja dijelova njihovog sporazuma, ali je Johnsonova vlada to odbila i potencijalno ugrozila četiri godine pregovora o brexitu.

Japan je htio postići širi konsenzus o trgovini s Britanijom prije izmjene vlade u Tokiju. Japanska vladajuća stranka u ponedjeljak bira nasljednika premijera Shinza Abea koji je odstupio zbog zdravstvenih razloga. Njegov nasljednik formirat će novi kabinet. Političke promjene mogle bi uključivati i izbor novog ministra vanjskih poslova. Aktealni ministar Toshimitsu Motegi vodi trgovinske pregovore i u petak je rekao da je njegov cilj da trgovinski sporazum s Britanijom stupi na snagu u januaru.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here