Subvencije za skraćenje radne sedmice zatražile 534 hrvatske kompanije

Svima njima država će isplatiti do 2.000 kuna po radniku, a mjera će se primjenjivati do kraja godine

28

Subvencije za skraćenje radne sedmice u Hrvatskoj su do sada zatražile 534 kompanije sa  ukupno 24.192 zaposlena radnika. Svima njima država će isplatiti do 2.000 kuna po radniku, a mjera će se primjenjivati do kraja godine.

Privrednici iz posebno ugroženih djelatnosti, s padom prihoda većim od 60 posto u odnosu na prošlu godinu, moći će računati na 4.000 kuna državne podrške za plate zaposlenih do kraja ove godine, najavio je prošle sedmice hrvatski premijer Andrej Plenković, a formalna odluka o produženju tih mjera donesena je jučer, na sjednici Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje. Produženje podrški u punom iznosu posebno se odnosi na kompanije u prevozu putnika, ugostiteljstvu, turoperatore i poduzetnike vezane za rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje te poduzetnike i djelatnosti koji neće moći raditi zbog mogućih odluka Kriznog štaba o zabrani rada. Podrška uključuje i otpis pripadajućih doprinosa.

Procjenjuje se da će se produženje podrški odnositi na približno 70.000 zaposlenih, za šta će država dodatno osigurati oko 800 miliona kuna. Ukupno bi tokom ove godine podrške  za očuvanje zaposlenosti mogle dostići desetak milijardi kuna. One se finansiraju iz državnog budžeta, ali iz Vlade uvjeravaju da će dio sredstava biti kompenziran iz različitih evropskih izvora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here