General Motors preuzima 11 posto vlasništva u Nikoli

GM precizira da je vrijednost transakcije oko dvije milijarde dolara i da će udružiti snage sa Nikolom na polju proizvodnje pick-up kamioneta

38

General Motors (GM) je danas saopštio da kupuje 11 posto udjela u američkoj korporaciji Nikola, koja se bavi proizvodnjom električnih i hidrogenskig vozila.

U saopštenju GM-a se precizira da je vrijednost transakcije oko dvije milijarde dolara i da će udružiti snage sa Nikolom na polju proizvodnje pick-up kamioneta.

Dionice Nikole su nakon objave ove vijesti skočile za više od 30 procenata, na 46,30 dolara, na trgovanju prije zvaničnog početka rada berze.

Dve kompanije će zajedno raditi na kamionu Nikola Badger, čija proizvodnja, kako se predviđa, treba da počne do kraja 2022. godine. Taj kamion na tržištu će parirati Teslinom Cybertrucku, kao i električnim kamionima drugih kompanija.

U okviru danas objavljene transakcije, GM će dobiti dionice Nikole iz nove emisije u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara i pravo na jedno mesto u upravnom odboru kompanije.

Dvije kompanije očekuju da će ovim udruživanjem u narednih 10 godina uštedjeti četiri milijarde dolara troškova za baterije i pogonski mehanizam, kao i više od milijardu dolara troškova za inženjering, testiranje i dobijanje dozvole.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here