Sindikati radnicima nude – otkaz

...još čekamo konkretne amandmane sa konkretnim rješenjima od strane sindikata (svih koliko ih ima), jer postojeće zakonsko rješenje radnicima nudi samo jednu opciju, u slučaju zabrane rada firmi, smanjenog obima posla – otkaz)(

98
Aida Delić

Pomno, dragi moji, pratim informacije o broju zaposlenih u Federaciji BiH koje krajem svake sedmice objavljuje Porezna uprava FBiH. Posljednjih nekoliko sedmica, broj zaposlenih se smanjuje. U realnom sektoru, naravno. Razlog za brigu, svakako. Nekako uvijek u glavi brojku onih koji su izgubili posao množim sa tri (prosječan broj članova porodice u BiH) koje su ostale bez (nerijetko, jedinog) izvora prihoda. Onda nekako dođu porezi i doprinosi, koliko je to manje novca za penzionere, bolesne, invalide i socijalne kategorije (nažalost, u javnom sektoru će primanja ostati netaknuta, bez obzira na sve).

„A gdje su sindikati?“ Da osim ponavljanja litanija tipa „radnici se pretvaraju u robove, a poslodavci u robovlasnike“ urade nešto konkretno, kreiraju i predlože način i mogućnost kako da radnici sačuvaju radna mjesta (oprostite, ali „alarmantna“ upozorenja o gubitku radnih mjesta, protestne šetnje i sl. ne mogu smatrati konkretnim doprinosom ).

Znam i da se sindikati posljednjih godina uglavnom bave sami sobom, da su međusobno nepomirljivo posvađani, da polako, ali sigurno postaju svrha sami sebi, a ne radnicima, zbog kojih se svugdje u svijetu organiziraju.

Ali, zar upravo vrijeme pandemije COVID-19 (nema veze što više nije vanredno, iliti, stanje nesreće) koja traje i za koju niko ne može sa sigurnošću predvidjeti kada će usporiti, nestati, nije pravo vrijeme da se pozabave konkretnim problemima sa konkretnim rješenjima.

Pokušaj Vlade FBiH da se po hitnom postupku donesu izmjene i dopune Zakona o radu FBiH (koje bi vremenski bile ograničene na vrijeme vanrednog stanja i neposredno nakon), bez konkretne argumentacije šta i kako mijenjati da bi se Zakon poboljšao, na kraju je prebačen u redovnu proceduru.

Još čekamo konkretne amandmane sa konkretnim rješenjima od strane sindikata (svih koliko ih ima), jer postojeće zakonsko rješenje radnicima nudi samo jednu opciju, u slučaju zabrane rada firmi, smanjenog obima posla – otkaz.

p.s. Čelnike sindikata molimo da u svojim istupima više ne koriste „argument“ kako nijedna država nije mijenjala radno zakonodavstvo tokom pandemije. Da malo čitaju i prate šta i kako se radi u svijetu, znali bi da, evo, njemački ministar rada Hubertus Heil sa svojim timom uveliko radi na nacrtu zakona o radu od kuće koji bi trebao biti gotov do jeseni (ove godine, bezbeli)

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here