Fitch: Profiti kineskih banaka nastavit će padati i u drugoj polovini 2020.

Kina, prva zemlja pogođena koronavirusom, među prvima je zabilježila oporavak svoje ekonomije. No, ostaju mnogi izazovi i pritisak na profitabilnost kineskih banaka mogao bi potrajati i sljedeće godine, rekao je Fitc

33
Kineske banke vjerovatno će zabilježiti veći pad dobiti u drugoj polovici ove godine, budući da bi se loši zajmovi trebali dodatno povećati kao rezultat pandemije koronavirusa, navodi Fitch Ratings.
U razdoblju od januara do juna ove godine neto dobit kineskih banaka pala je za 9,4 posto, na oko jedan bilion juana (146,2 milijardi dolara), u porođenju s prvom polovicom 2019. zbog nižih marži i većih očekivanih kreditnih gubitaka, objavila je rejting agencija u izvještaju od srijede. Pet kineskih mega banaka izvijestilo je o padu dobiti od najmanje 10 posto na godišnjoj razini – što je njihov najveći pad zarada u najmanje jednoj deceniji.

Fitch je rekao da su kineske vlasti ove godine imale za cilj raspolagati lošim zajmovima iz bankarskog sektora u iznosu od 3,4 biliona juana (497 milijardi dolara). Samo je oko jedne trećine toga – ili 1,1 biliona juana (160,8 milijardi dolara) – otpisano u prvoj polovici 2020., dodala je agencija.

Kina, prva zemlja pogođena koronavirusom, među prvima je zabilježila oporavak svoje ekonomije. No, ostaju mnogi izazovi i pritisak na profitabilnost kineskih banaka mogao bi potrajati i sljedeće godine, rekao je Fitch.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here