Mercedesu prijeti zabrana prodaje na njemačkom tržištu

Mercedes-Benz prekršio je pravila za upotrebu patenata instalirajući Nokijine mobilne tehnologije u svoja vozila bez odobrenja finske tvrtke. 

59
Finska telekomunikacijska kompanija Nokia pobijedila je u patentnom sporu s njemačkim proizvođačem automobila Daimler. Zbog toga može postići zabranu prodaje automobila Mercedes-Benz u Njemačkoj.
Okružni sud u Mannheimu 18. augusta presudio je u korist Finaca u slučaju Nokia protiv Daimlera – u vezi s korištenjem telekomunikacijskih tehnologija od strane finske kompanije u automobilima Mercedes-Benz. Mercedes-Benz prekršio je pravila za upotrebu patenata instalirajući Nokijine mobilne tehnologije u svoja vozila bez odobrenja finske tvrtke.

Daimler se ne slaže s odlukom suda i planira žalbu, ali sudska odluka potencijalno omogućuje Nokiji da zabrani njemačkoj kompaniji da prodaje automobile u Njemačkoj. Za to bi Finci trebali pokrenuti poseban postupak i osigurati sredstva u iznosu od sedam milijardi eura. Iznos bi se koristio za plaćanje odštete u slučaju uspješne žalbe Daimlera.

Tužba je samo dio šire priče o nesuglasicama između kompanija koje se bave informacijskom tehnologijom i automobilskom industrijom oko korištenja tehnologija u navigacijskim sistemima, povezanosti vozila i autonomnih vozila.

Evropski proizvođači automobila sve više ovise o mobilnim telekomunikacijskim sistemima koji omogućuju elektronsku povezanost u vozilima. Reuters izvještava da Nokia samo od licenci zarađuje 1,4 milijarde eura godišnje, tako da je ovo pitanje ključno za finsku kompaniju.

Prema Bloombergu, njemački nacionalni regulator tržišnog natjecanja – Bundeskartellamt – izvorno je želio da suci u Mannheimu potraže savjet od Evropskog suda pravde prije nego što odluče o parnici. Međutim, sud je odbio zahtjev regulatora.

Nokia tuži Daimlera na tri njemačka suda zbog patenata za mobilnu tehnologiju. U februaru je sud u Mannheimu odbio sličan zahtjev ove firme, odgodio još dva slučaja i zatražio preispitivanje zakonitosti za jedan. Druga dva postupka su u toku u Münchenu i Düsseldorfu

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here