Nekadašnji gosti tuže Marriott u Londonu zbog krađe podataka

Londonska kolektivna tužba podnesena je visokom sudu a nadovezuje se na referentnu presudu prizivnog suda, koji je u loktobru 2019. prihvatio tužbu protiv Googlea zbog navodnog nezakonitog praćenja korisnika iPhonea u 2011. i 2012. preko kolačića drugih kompanija.

22
Vodeći svjetski lanac hotela Marriott International suočen je u Londonu s tužbama miliona bivših gostiju, koji traže odštetu nakon što su njihovi osobni podaci kompromitirani u jednom od najvećeg hakerskih napada te vrste u historiji.
Između 2014. i 2018. godine hakirani su podaci više od 300 miliona gostiju u Marriotovoj globalnoj bazi, koji mogu uključivati podatke o pasošu i kreditnoj kartici.

U hakerskom napadu kompromitirani su podaci oko sedam miliona britanskih gostiju, objavio je Ured povjerenika za informacije Velike Britanije (ICO), koji je prošle godine Marriottu predložio isplatu novčane odštete od 99,2 miliona funti (133 miliona dolara). Marriott je 2018. objavio da su hakeri pristupili njegovoj bazi podataka s rezervacijama hotela Starwood i obavijestio je FBI. Odvjetnici su nekoliko sati kasnije podnijeli tužbu pred saveznim sudom u Marylandu, a uslijedile su i druge tužbe pred sudovima u SAD-u i Kanadi.

Londonska kolektivna tužba podnesena je visokom sudu a nadovezuje se na referentnu presudu prizivnog suda, koji je u loktobru 2019. prihvatio tužbu protiv Googlea zbog navodnog nezakonitog praćenja korisnika iPhonea u 2011. i 2012. preko kolačića drugih kompanija. Marriotovi nekadašnji gosti traže neodređeni iznos odštete zbog gubitka kontrole nad podacima, a njihova tužba automatski uključuje goste koji su do 10. septembra 2019. godine rezervirali noćenja u jednom od bivših hotela marke Starwood, uključujući hotele Sheraton Hotels & Resorts i St. Regis.

Martin Bryant, utemeljitelj savjetodavne kuće za tehnologiju i medije Big Revolution, predvodi skupinu nekadašnjih gostiju iz Engleske i Walesa.

“Nadam se da će ovaj slučaj izoštriti svijest o vrijednosti naših osobnih podataka i rezultirati pravednom naknadom … i da će i druge vlasnike podataka upozoriti da ih moraju odgovorno čuvati”, izjavio je Bryant. Glasnogovornica londonskog Marriotta izjavila je da trenutno nemaju komentara na tužbu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here