Daimler spreman platiti 2,2 mlrd dolara za nagodbu u SAD-u

Nagodba s vlastima trebala bi stajati približno 1,5 milijardi dolara a nagodba u građanskom sporu oko 700 milijuna dolara, saopćio je Daimler

28
Njemački proizvođač automobila Daimler objavio je da je u sklopu nagodbe u regulatornom i građanskom sporu u SAD-u, pokrenutom zbog krivotvorenja podataka o emisiji štetnih plinova, pristao platiti 2,2 milijarde dolara.
Kompanija je u četvrtak objavila da je prihvatila okvir sporazuma s američkim vlastima i s predstavnicima velike skupine podnositelja kolektivne tužbe, što će je ukupno stajati oko 2,2 milijarde dolara.

Regulatorni spor pokrenuli su američka Agencija za zaštitu okoliša, Kalifornijski odbor za zrak kao resurs, odjel ministarstva pravosuđa za okoliš i prirodne resurse, ured kalifornijskog državnog tužitelja i Američka služba za carine i zaštitu granica, navodi se u saopćenju kompanije.

Nagodba s vlastima trebala bi stajati približno 1,5 milijardi dolara a nagodba u građanskom sporu oko 700 milijuna dolara, saopćio je Daimler. Najavio je i dodatne troškove, u milionskom iznosu, kako bi ispunio uslove nagodbe.

Kompanija će isplatiti novac kako bi se povukle tužbe zbog zagađenja okoliša, povezanog sa sistemom kontrole emisije štetnih plinova u njezinih oko 250 hiljada dizelskih osobnih automobila i kombija u SAD-u.

„Kompanija je u potpunosti surađivala s američkim vlastima i čini to i dalje“, poručili su iz Daimlera.

Osim Daimlera, za kršenje propisa o zaštiti okoliša i za manipuliranje ispušnim sistemima radi netačog prikazivanja nivoa emisija štetnih plinova optužen je i Volkswagen i još nekoliko proizvođača automobila, podsjeća dpa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here