TUI zbog koronavirusa zaključio tromjesečje s 1,4 mlrd eura gubitka

TUI navodi da je bio prisiljen otkazati gotovo sve rezervacije tokom tromjesečne blokade kojom su vlade nastojale zaustaviti širenje virusa.

9
Najveća svjetska putnička kompanija TUI izvijestila je u četvrtak da je treće fiskalno tromjesečje zaključila s neto gubitkom od 1,4 milijarde eura zbog pandemije koronavirusa koja je zaustavila globalni turizam.

Prihodi su se u razdoblju od aprila do juna gotovo istopili, na 72 miliona eura, što znači da kompanija nije mogla pokriti troškove poslovanja. U istom razdoblju prošle godine iznosili su 4,74 milijarde eura. TUI navodi da je bio prisiljen otkazati gotovo sve rezervacije tokom tromjesečne blokade kojom su vlade nastojale zaustaviti širenje virusa.

Izvršni direktor Fritz Joussen izrazio je nadu da će uspjeti smanjiti gubitke u tekućoj ljetnoj sezoni, koja je započela kasno i trebala bi trajati do kraja septembra, iako će taj poduhvat zahtijevati uvjeravanje ogromnog broja ljudi da odu na godišnji odmor u vrijeme pandemije.

Nakon što je ponovo počeo nuditi programe za odmor, zabilježio je 1,7 miliona novih rezervacija. TUI je već u prvoj polovini poslovne 2019/2020. godine, zaključno s martom, zabilježio gubitak od 892,2 milijuna eura, ali gubici su u zimskom razdoblju uobičajeni za turističke kompanije koje dobit uglavnom ostvaruju u ključnom ljetnom periodu.

U prvoj polovini prethodne poslovne godine, 2018/2019., TUI je bilježio gubitak od 343,1 miliona eura. Jučer je kompanija izvijestila da će dobiti dodatnih 1,05 milijardi eura u sklopu zajma njemačke državne razvoje banke KfW kako bi zadržao glavu iznad vode u koronakrizi. KfW je TUI-ju već u martu odobrio više od 1,8 milijardi eura kredita.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here