U Češkoj prepolovljena prodaja piva

Samo od marta do maja, tokom važenja mjera zatvaranja zemlje zbog korona virusa, prihodi češkog sektora proizvodnje piva smanjeni su za 179 miliona eura, a neprodato je ostalo oko 72,8 miliona litara piva

44

Prihodi češkog sektora proizvodnje piva, od marta do maja, tokom važenja mjera zatvaranja zemlje zbog korona virusa, smanjeni su za 179 miliona eura. Pad prodaje iznosio je 55 posto.

Sa oko 72,8 miliona litara neprodatog piva, mnogi proizvođači su pokrenuli usluge šalterske prodaje i kućne dostave, ali gubici su i dalje pogubni, posebno za lokale koji se oslanjaju na uslugu točenja, izvještava Euronews.

Kako tvrdi Martina Ferencova, izvršna direktorica Češkog udruženja pivara, uprkos rastu kupovine flaširanog piva, češki pivari su izgubili oko 42 miliona eura. Prema njenim riječima, najkritičnija situacija je u Pragu, Karlovim Varima i drugim mjestima ovisnim o turizmu.

“Ako Češku pogodi drugi talas pandemije COVID-19, restorani će morati da se u potpunosti oslone na pomoć države”, upozorava Ferencova.

No, budući da mnogi epidemiolozi predviđaju drugi talas epidemije korona virusa najesen, češka pivska industrija ima razloga da bude zabrinuta, posebno kada je riječ o malim kompanijama, koje su istorijski činile okosnicu pivarstva Češke

“Iako su kafići i restorani otvoreni, to nije konačna pobjeda. Potražnja je na mnogim mjestima i dalje smanjena, a troškovi se vraćaju na prvobitne nivoe. Restoranima, posebno na turističkim lokacijama, potrebna je pomoć, kao i hotelima i banjama”, izjavio je Luboš Kastner, suosnivač lanca restorana Hospodska.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here