Vlada usvojila Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava na osnovu COVID-19 zakona

U ovom trenutku novac koji je bio na raspolaganju u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu skoro je u potpunosti potrošen i očekujemo da će Skupština Brčko distrikta BiH u septembru uraditi još jedan rebalans kako bi se osigurala dodatna sredstva i nastavilo s ovim mjerama

25

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je na osnovu COVID-19 zakona ukupno za ove namjene izdvojeno 4.130.189,18 KM, a sve kako bi se pokušale umanjiti ekonomske posljedice za preduzeća i preduzetnike u Distriktu.

„Na osnovu Odluke Vlade, odnosno Programa koji je Vlada usvojila za treći mjesec ove godine izdvojena su određena sredstva, a za četvrti mjesec to je učinjeno na osnovu ovog zakona, koji je donijela Skupština. Ukupan broj preduzeća koja su ovog puta obuhvaćena subvencijama je 1.774 i u tim preduzećima je zaposleno 7.940 radnika. S obzirom na to da su kriteriji po ovom zakonu bili nešto stroži nego što su bili u samoj Odluci za treći mjesec, određen broj zahtjeva je odbijen. Iz razloga što preduzeća nisu ispunjavala te uslove, ukupno su 144 zahtjeva odbijena. Dio zahtjeva odbijen je zbog toga što preduzeća nisu imala smanjenje prometa ili nisu izmirila sve obaveze u vezi s porezima odnosno doprinosima u prethodnim godinama“, kazao je Gudeljević.

On je naglasio da je iznos sredstava približno isti kao što je bio i za mjesec mart ove godine.

„Sada imamo manji broj preduzeća, a iznos novca je približno isti jer se ovoga puta izdvaja 860 KM za preduzeća koja su stekla uslove da im se isplate plate i doprinosi, a u Programu je to bilo oko 760 KM. Ja se nadam da će odluka danas biti potpisana i kada dobijemo potpisanu odluku, mi ćemo pripremljene, neophodne dokumente uputiti Direkciji za finansije na isplatu. Vjerujem da ovo neće trajati duže od četiri ili pet dana“, kazao je Gudeljević.

On je podsjetio da je Zakonom definisano da će se određena vrsta mjera preduzimati i nakon što prestane proglašenje prirodne nesreće.

„U ovom trenutku novac koji je bio na raspolaganju u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu skoro je u potpunosti potrošen i očekujemo da će Skupština Brčko distrikta BiH u septembru uraditi još jedan rebalans kako bi se osigurala dodatna sredstva i nastavilo s ovim mjerama. Međutim svi smo svjesni činjenice da su u petom mjesecu skoro sva preduzeća počela raditi i najveći dio tih subvencija, koji se odnosi na te plate, faktički neće ni biti u mogućnosti da dobiju. Ta sredstva za naredne mjesece trebala bi biti nešto manja i vjerujem da će Vlada i Skupština naći način da ispoštuju zakon koji smo donijeli i da ujedno ispoštujemo i ono što privreda Distrikta očekuje od nas“, kazao je Gudeljević.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here