Rusi kategorički odbacuju optužbe: Vakcina je sigurna i garantira dugotrajni imunitet

Samo oko deset posto kliničkih ispitivanja rezultira uspjehom pa su stručnjaci izrazili bojazan da je Moskva nacionalni prestiž stavila ispred sigurnosti preparata koji namjerava pustiti u široku upotrebu

28

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško odbacio je optužbe prema kojima je ruska vakcina protiv koronavirusa nesigurna i neefikasna kao neutemeljene i reakciju konkurencije, prenijela je novinska agencija Interfax.

Prvi čovjek Rusije Vladimir Putin u utorak je objavio da je ta država postala prva na svijetu koja je dala odobrenje za vakcinu protiv virusa koji uzrokuje covid-19 nakon manje od dva mjeseca ispitivanja sigurnosti i njenog djelovanja na ljudima.

Takav potez Moskve izazvao je osudu zapadnih medicinskih eksperata jer nisu provedena sveobuhvatna i dugotrajna klinička ispitivanja vakcine na velikoj populaciji koja bi pokazala je li ona sigurna za primjenu i efikasna.

Moskva pak tvrdi da vakcina garantira dugotrajni imunitet na koronavirus koji izaziva bolest covid-19.

Samo oko deset posto kliničkih ispitivanja rezultira uspjehom pa su stručnjaci izrazili bojazan da je Moskva nacionalni prestiž stavila ispred sigurnosti preparata koji namjerava pustiti u široku upotrebu.

Broj oboljelih u Rusiji četvrti je najveći na svijetu. U srijedu (12.8.) zabilježeno je novih 5102 slučaja. Time je ukupni broj oboljelih od covida-19 porastao na 902.701. U posljednja 24 sata u Rusiji je preminulo 129 osoba pa je trenutno ukupni broj smrtnih slučajeva u toj državi 15.260.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here