Njemačka i Rusija odbacuju američke sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2

SAD je uveo sankcije ne bi li zaustavio izgradnju tog plinovoda preko Baltičkog mora, tvrdeći da će plinovod povećati ovisnost Evrope o ruskom plinu.

30
Šefovi diplomatije Rusije i Njemačke odbacili su u utorak američke sankcije protiv njihovog projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2.
„Nijedna država nema pravo diktirati evropsku energetsku politiku prijetnjama i to neće uspjeti”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas novinarima u Moskvi. SAD je uveo sankcije ne bi li zaustavio izgradnju tog plinovoda preko Baltičkog mora, tvrdeći da će plinovod povećati ovisnost Evrope o ruskom plinu.

Kritičari sankcija smatraju da SAD time želi zaštititi svoj izvoz ukapljenog prirodnog plina na evropsko tržište. Sankcije su među saveznicima „definitivno pogrešan put”, rekao je Maas nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Lavrov je u izjavi novinarima kazao da će unatoč zaprekama plinovod biti završen u bliskoj budućnosti. Sjeverni tok 2 povećat će kapacitet istoimenog plinovoda na toj trasi koji je već u funkciji, a kojim Rusija izravno isporučuje plin Njemačkoj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here