U Hrvatskoj polovina stranih turista ljetuje ilegalno?

Prema podacima HTZ-a, tokom posljednjeg vikenda u Hrvatsku je ušlo 275.480 stranaca, dok prema MUP-ovoj statistici taj broj iznosi 553 hiljade, odnosno dvaput više od onoga što je prijavljeno u turističkom registru

38

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, tokom prošlog vikenda Hrvatska je službeno, prema eVisitoru, zabilježila 323 hiljade dolazaka domaćih i stranih gostiju.

Prema statistici hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, pak, od 7. do 9. avgusta u Hrvatsku je ušlo ukupno 720 hiljada putnika, odnosno gotovo 400 hiljada više nego što je evidentirano u nacionalnom turističkom registru.

Iz Hrvatske turističke zajednice tamošnjim medijima ponudili su nekoliko pojašnjenja za veliku razliku između dviju statistika.

“Kao prvo, statistika MUP-a, za koju je logično da bude veća od one turističke, između ostaloga uključuje i putnike u tranzitu, koji Hrvatskom prolaze iz osobnih ili, pak, poslovnih razloga, a dio se svakako odnosi i na transport robe u treće zemlje.

Potom je tu i dio osoba koje ne ostvaruju noćenja ili, pak, sukladno zakonu, ne podliježu obvezi prijave boravka u sustavu eVisitor, dok se dio prelazaka granice odnosi i na hrvatske građane koji se vraćaju kući nakon putovanja u inozemstvo i slično.

Osim toga, u obzir treba uzeti i naknadne unose podataka u sustav eVisitor, s obzirom na to da je navedena brojka od 323 tisuće dolazaka ostvarenih tijekom vikenda prva preliminarna te će se ona svakako nešto mijenjati”, objašnjavaju iz  HTZ-a.

Međutim, dok se razlika u statistici kada su u pitanju ulasci hrvatskih državljana može pripisati činjenici da se dio njih prošlog vikenda vratio s odmora ili rada u inozemstvu, ostaje upitna disproporcija u vezi sa strancima, na koje se odnosi veći dio statistike. Naime, prema podacima HTZ-a, od ukupno 323 hiljade dolazaka, na strance se odnosi njih 275.480, dok MUP-ova statistika, pak, precizira da je tokom vikenda u Hrvatsku ušlo 553 hiljade stranih putnika – dakle, dvaput više od onoga što je prijavljeno u turističkom registru.

Hrvatski mediji pretpostavljaju da je dio “nestalih“ stranih turista u Hrvatskoj ljetovao nacrno.

“Uvijek se špekulira o sivoj ekonomiji i činjenici da dio gostiju bude neprijavljen, no o tome nemamo čak niti procjene, pa je jako teško komentirati nesrazmjer u statistici. Prilika za to pojavila se ove godine, otkako je turističkim inspektorima napokon vraćena ovlast kontrole nelegalnog smještaja, no zbog pandemije ove sezone nije baš bilo tako puno terenskog rada, pa opet nemamo novih podataka”, komentirao je direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here