Nakon Microsofta i Twitter iskazao interes za kupovinu kineskog TikToka

Izvori su, međutim, za Wall Street Journal upozorili da nije jasno ima li Twitter dovoljno novca za kupovinu TikToka te može li zaključiti takav sporazum u roku od 45 dana

42

Američka društvena mreža Twitter izvijestila je kineski ByteDance da je zainteresirana za kupovinu američkog poslovanja njegovog TikToka, prenose mediji.

Platforma za objavljivanje kratkih videozapisa TikTok prethodnih sedmica u žarištu je žestokih rasprava i nagađanja o mogućem preuzimanju, napominje BBC.

Prošle sedmice američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom je domaćim kompanijama naredio da u roku od 45 dana prestanu poslovati s TikTokom zbog navodne prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

TikTok je zaprijetio sudom, poručivši da je šokiran Trumpovim potezom.

U međuvremenu je više kompanija pokazalo interes za kupovinu TikToka, među njima i Microsoft, a sad im se kao mogući kupac pridružio i Twitter.

Izvori su, međutim, za Wall Street Journal upozorili da nije jasno ima li Twitter dovoljno novca za kupovinu TikToka te može li zaključiti takav sporazum u roku od 45 dana.

Tačna vrijednost TikTokovog američkog poslovanja nije poznata, a procjenjuje se na desetine milijardi dolara.

Twitterova tržišna kapitalizacija iznosi oko 29 milijardi dolara, u poređenju s Microsoftovih 1.600 milijardi dolara.

Donald Trump je prošle sedmice kazao kako bi podržao nastojanja Microsofta da kupi TikTokovo američko poslovanja ako država dobije “značajan dio” prihoda od prodaje. Transakcija mora biti zaključena do 15. septembra. Uprotivnom na snagu stupa zabrana, naglasio je Trump.

Stručnjaci pak ističu da bi TikTokova prodaja Twitteru uključivala manji regulatorni nadzor. Portparol Twittera odbio je komentirati moguću trasakciju, a TikTok nije odmah odgovorio na upite BBC-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here