Cijene nafte prošle sedmice porasle više od dva posto

Daljnje širenje koronavirusa moglo bi dovesti do novih restriktivnih mjera, ponovnog zatvaranja ekonomija i slabije potražnje za naftom nego što se očekivalo.

24
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice porasle su više od dva posto, a njihov još veći uspon ograničava daljnje širenje koronavirusa u svijetu, koje bi moglo usporiti oporavak globalne ekonomije, a time i potražnje za naftom.
Na londonskom je tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 2,5 posto, na 44,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,4 posto, na 41,22 dolara.

Podršku cijenama pružala je gotovo cijele sedmice nada ulagača u nove poticajne mjere u SAD-u, što bi ubrzalo oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva i najvećeg potrošača nafte u svijetu.

No, kako demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu nisu usuglasili nove poticajne mjere, vrijedne oko 1.000 milijardi dolara, u petak su cijene nafte pale gotovo dva posto i tako umanjile prošlosedmične dobitke. A da su nove poticajne mjere nužne, pokazuje većina posljednjih podataka, prema kojima ekonomija nije baš u snažnom zaletu.

Primjerice, u petak je objavljeno da je u srpnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 1,76 miliona, što je, doduše, nešto više nego što se očekivalo, ali znatno manje u odnosu na 4,8 miliona mjesec dana prije.

Ni ostali podaci ne ukazuju na brzi oporavak američkog gospodarstva, a ulagače zabrinjava i nepopustljivi rast broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u i svijetu.

Daljnje širenje koronavirusa moglo bi dovesti do novih restriktivnih mjera, ponovnog zatvaranja ekonomija i slabije potražnje za naftom nego što se očekivalo.

Pritisak na cijene nafte posljedica je, također, najavljenog povećanje proizvodnje nafte od početka avgusta. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice nedavno su, naime, dogovorile da će od avgusta povećati proizvodnju za ukupno 1,5 miliona barela dnevno, nakon što su je na početku koronakrize oštro smanjile.Slabost dolara podržava cijene nafte

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here