EU odobrila 3,7 miliona KM za 29 bh. poljoprivrednih proizvođača

EU4Business je sa ukupno 1,9 miliona KM podržao 15 investicija, dok će putem projekta EU4Agri sa 1,8 miliona KM biti podržano 14 investicija

70

Od 93 prijavljene bosanskohercegovačke kompanije, njih 29 odabrano je za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije za ublažavanje negativnog uticaja pandemije virusa korona na poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Ukupna vrijednost 29 odobrenih investicija iznosi 5,7 miliona KM, a bit će podržane sa ukupno 3,7 miliona KM u okviru projekata Evropske unije EU4Business i EU4Agri. EU4Business je sa ukupno 1,9 miliona KM podržao 15 investicija. S obzirom da je zaprimljen veći broj kvalitetnih prijava, koje prevazilaze raspoloživa sredstva u okviru projekta EU4Business, UNDP je povećao ukupno raspoloživa sredstva za finansiranje putem projekta EU4Agri, kroz koji će sa 1,8 miliona KM biti podržano 14 investicija.

Na rezultate preliminarne rang liste, koja je dostupna na linku https://eu4business.ba/preliminarna-lista-korisnika-javnog-poziva-potencijalnim-korisnicima-bespovratnih-sredstava-za-mjeru-ublazavanja-negativnog-uticaja-covid-19-na-poljoprivredno-prehrambeni-sektor/, podnosioci prijava mogu uložiti prigovor do četvrtka, 13. avgusta 2020. godine, do 17:00 sati. Prigovori moraju biti dostavljeni u zatvorenoj koverti na adresu Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Projekat EU4Business/EU4Agri, Zmaja od Bosne bb, 71 000 Sarajevo.

Cilj Javnog poziva, koji je bio otvoren od 18. maja do 8. juna 2020. godine, jeste ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 kroz podršku optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti te promovisanju održive poljoprivredne proizvodnje, uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima, očuvanje okoliša i zaštitu ljudi.

EU4Business je projekt Evropske unije kojim se nastoje ojačati kapaciteti za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH putem unapređenja konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je vrijedan ukupno 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekt zajednički
provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO).

EU4Agri je četverogodišnji (2020-2024) projekt čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH. EU4Agri je vrijedan 20,25 miliona eura i finansira ga EU sa 20 miliona eura, a sa 250.000 eura sufinansiraju i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA). Projekat se fokusira na povećanje ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u vrijednosnom lancu kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga i poboljšanje ekonomskih prilika u ruralnim područjima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here