Cijene nafte ponovo u padu

Oporavak potražnje za naftom podrivaju nova zatvaranja gradova širom svijeta zbog rasta broja novozaraženih korona virusom, dok je Norveška obustavila saobraćaj kruzera

32

Cijene nafte danas su ponovo pale jer trgovci strahuju da će novi talas infekcija virusom korona i pooštravanje graničnih režima usporiti oporavak svjetske potražnje za tim energentom i to u vrijeme kada glavni tržišni igrači povećavaju proizvodnju.

Cijena američke WTI nafte pala je za 68 centi ili 1,7 posto, na 40,33 američkih dolara za barel, dok je cijena Brenta na terminskom trgovanju potonula za 72 centa ili 1,7 procenata, na 43,43 dolara po barelu, izvještava Reuters.

Do pada cijena dolazi nakon rasta cijena WTI nafte za 1,8 posto i Brenta za 1,5 procenata u ponedjeljak, podstaknutim boljim pokazateljima ekonomske aktivnosti u Aziji, Evropi i SAD-u nego što se očekivalo. Međutim, oporavak potražnje za naftom podrivaju nova zatvaranja gradova širom svijeta zbog rasta broja novozaraženih korona virusom, dok je Norveška obustavila saobraćaj kruzera.

Dodatni signal potencijalnog pada potražnje predstavlja procjena analitičara da su zalihe rafiniranih proizvoda u SAD porasle prošle sedmice. Pored toga, proizvođači u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije, povećat će ovog mjeseca proizvodnju, a time i tržišne isporuke za oko 1,5 miliona barela dnevno, napominje Reuters.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here