Zašto Nijemci kupuju velike količine zlata?

Banka je objavila da će cijena zlata ove godine porasti na 2.300 dolara po unci, što je znatno više od ranije najavljenog rekorda - dvije hiljade dolara.

20
Proteklu sedmicu je na globalnim tržištima obilježio rast investicija koje se smatraju sigurnim utočištem. Bitcoin se približio vrijednosti od 12 hiljada dolara i “napada” ovogodišnji vrhunac.
Ipak, glavna priča na tržištima jesu plemeniti metali, posebno srebro i zlato. Zlato je lako nadmašilo rekord iz rujna 2011. (1917 dolara), a vrijednost futuresa zlata prekoračila je 2.000 dolara za 31,1 uncu tokom vikenda. Pogotovo u Njemačkoj, gdje je oduvijek postojao veliki strah od inflacije, postoji velika potražnja za fizičkim zlatom.

Prema Svjetskom vijeću za zlato, Nijemci su u prvoj polovici ove godine kupili 83,5 tona zlata. Tako su pretekli čak i Kineze. Već u prvom tromjesečju potražnja se udvostručila, a takve su smjernice nastavile i u drugom tromjesečju. Njemačka domaćinstva sada su prema veličini kupljenog zlata nadmašila američka te su skočila na treće mjesto među top deset globalnih kupaca zlata.

Zlatni novčići i poluge čine oko 96 posto ukupnih njemačkih kupovina zlata u prvom polugodištu. To je u svakom slučaju historijskii presedan, no možda se tome i ne treba toliko čuditi. analitičari, naime, takvu pomamu za kupovinom zlata pripisuju tradicionalnom njemačkom oprezu.

Ulaganja u zlato privukle su mnogo novih kupaca koji žele osigurati barem dio svoje imovine od inflacije. Vrijednost zlata raste posljednjih sedam sedmica, što predstavlja najduži rast od 2011. godine.

Analitičari Goldman Sachsa kažu kako aktuelna finansijska politika američkih vlast potkopava povjerenje u dolar i prisiljava investitore da kupuju zlato što je aktivnije moguće. Takav komentar objavila je jedna od glavnih svjetskih investicijskih banaka Goldman Sachs, piše Bloomberg.

Banka je objavila da će cijena zlata ove godine porasti na 2.300 dolara po unci, što je znatno više od ranije najavljenog rekorda – dvije hiljade dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here