Elon Musk: Kina razbija, Amerika tone u samozadovoljstvo

Ovakva izjava milijardera Elona Muska došla je u trenutku kada se dvije najveće svjetske ekonomije sukobljavaju po raznim pitanjima, od pandemije virusa korona, preko odnosa prema kineskom tehnološkom gigantu Huaweiju, do najnovije tačke sukobe, kineske aplikacije Tik-tok

40
Kina razbija, Amerika će početi gubiti zbog svog samozadovoljstva”, rekao je osnivač “Tesle” i milijarder Elon Musk usred tenzija između dve velike sile.
Musk, milijarder porijeklom iz Južne Afrike, koji živi u SAD-u, gdje je i vlasnik i osnivač kompanija SpaceX i “Tesla”, to je rekao u intervjuu za Automotive news, prenosi RT.

Musk je posebno pohvalio “pametan i vrijedan narod Kine”, gde je “Tesla” otvorila jednu od tvornica.

“Kina razbija po mom mišljenju. Energija u Kini je sjajna”, rekao je Musk na pitanje kako vidi tu zemlju. Dodao je da “Kinezi nisu samodovoljni, kao što su Amerikanci, posebno u mjestima kao što su New York, San Francisco i okolina ili Los Angeles. Kako je rekao, “američki pobjednički niz mogao bi se uskoro završiti”.

“Sjedinjene Države, a posebno Kalifornija ili New York, pobjeđuju već dugo. Kada dugo pobjeđujete, mislite da je to zagarantirano. I onda, kao sportski timovi koji osvoje prvenstvo više puta zaredom, postanu samodovoljni i počnu gubiti”, rekao je Musk.

On se požalio i da “Tesla” dobija najmanje državne potpore od svih američkih proizvođača automobila. S druge strane, kako je rekao, kineska vlada veoma podržava ovu kompaniju, ali ne na način kao što to čini kada su domaće kompanije u pitanju.

Ovakva izjava milijardera Elona Muska došla je u trenutku kada se dvije najveće svjetske ekonomije sukobljavaju po raznim pitanjima, od pandemije virusa korona, preko odnosa prema kineskom tehnološkom gigantu Huaweiju, do najnovije tačke sukobe, kineske aplikacije Tik-tok.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here