Slovenija i Hrvatska spremne zajednički graditi NE Krško 2

Hrvatski ministar energetike Tomislav Čorić kazao je da Hrvatska neće imati ništa protiv da dobije stabilan i relativno velik izvor električne energije iz drugog bloka nuklearne elektrane Kršk

16
Sovenija i Hrvatska spremne su učestvovati u mogućoj izgradnji Nuklearne elektrane Krško 2 (NEK 2), izjavili su dužnosnici dvije zemlje.
Slovenija i Hrvatska već su sarađivale u izgradnji Nuklearne elektrane Krško čije vlasništvo popola dijele energetske kompanije dvije zemlje, a poruke slovenskih ministara i državnih funkcionera da Slovenija namjerava graditi NEK 2 prihvaćene su ovih dana s druge strane granice.

Naime, hrvatski ministar energetike Tomislav Čorić kazao je da Hrvatska neće imati ništa protiv da dobije stabilan i relativno velik izvor električne energije iz drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

– Ako se Slovenija odluči za izgradnju drugog bloka i ponudi potencijalnim partnerima udio u finansiranju ovog skupog projekta, mislim da bi Hrvatska trebala razmotriti dugoročan i stabilan izvor električne energije, rekao je ministar Ćorić.

Hrvatska, kao suvlasnik nuklearne elektrane i susjedna zemlja, trenutno sudjeluje u javnoj raspravi o prekograničnom utjecaju ovog projekta, dodao je Ćorić. Suvlasnički odnos nuklearne elektrane Krško između Slovenije i Hrvatske posljednjih godina nije prošao bez nesuglasica, a pitanje skladištenja otpada, koji je problem i u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, trenutno je neriješeno.

S tim u vezi, hrvatski ministar Čorić ponovio je da slovenska ponuda za zajedničko skladište u Vrbini nije prihvatljiva za Hrvatsku iz već poznatih razloga. Glavno je da Hrvatska tamo ne bi mogla skladištiti sav preostali radioaktivni otpad. Hrvatska trenutno proizvodi oko 60 posto vlastite električne energije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here