Pad BDP-a u EU za rekordnih 11,9 posto u drugom kvartalu

Preliminarne prve procjene o BDP-u za EU i eurozonu temelje se na podacima koji su nepotpuni i podložni reviziji u uslovima mjera suzbijanja epidemije, navodi se u saopćenju. Iduće izvješće o procjenama BDP-a za drugi kvartal Eurostat će objaviti 14. avgusta

37
Evropskoj uniji i eurozoni u drugom su tromjesečju 2020.ekonomske aktivnosti pale najsnažnije na kvartalnoj i godišnjoj razini od 1995. godine, odnosno od početka objave podataka o BDP-u, pokazale su prve Eurostatove procjene.
Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) u EU u drugom je tromjesečju, i dalje obilježenom mjerama suzbijanja pandemije Covida-19 u većini zemalja članica, pao za 11,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je njegov najveći pad od početka objave tih podataka u 1995. godini, pokazale su preliminarne prve procjene evropskog statističkog ureda.

U eurozoni je sezonski prilagođeni BDP istodobno smanjen za 12,1 posto. Poređenja radi, u prvom tromjesečju ove godine kvartalni pad iznosio je 3,2 posto na razini EU-a a 3,6 posto u eurozoni.

Među zemljama članicama za koje su podaci bili dostupni za drugo tromjesečje 2020., najveći je pad na kvartalnoj razini imala Španija, 18,5 posto. Slijede Portugal, s padom BDP-a za 14,1 posto, te Francuska, s padom od 13,8 posto.

Njemačka ekonomija, najveća u eurozoni te važan trgovinski partner Hrvatske, pala je za 10,1 posto u drugom kvartalu prema tromjesečju ranije. Italija, također značajan hrvatski trgovinski partner, zabilježila je pad BDP-a od 12,4 posto u odnosu na prva tri mjeseca. Najmanji pad među zemljama čiji su podaci bili raspoloživi imala je Litva, od 5,1 posto.

Eurostat je u današnjim preliminarnim prvim procjenama o BDP-u za drugo tromjesečje objavio preliminarne procjene za 10 zemalja članica, među kojima su Belgija, Češka, Njemačka, Španija, Francuska, Italija, Latvija, Litva, Austrija i Portugal.

Na godišnjem nivou u oba je područja zabilježen također najveći pad ekonomija od 1995. godine, pokazao je izvještaj Eurostata. U poređenju s drugim tromjesečjem 2019. godine, sezonski prilagođen BDP u EU je u drugom ovogodišnjem kvartalu pao za 14,4 posto, a u eurozoni za 15 posto.

Među dostupnim podacima, Španija je također na godišnjoj razini zabilježila najveći pad ekonomije, od 22,1 posto. Slijedi Francuska, s padom od 19 posto. Njemačka ekonomija palo je za 11,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani, a talijansko za 17,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

U Eurostatu napominju da će, počevši s današnjim saopćenjem, ubuduće u preliminarnim procjenama koje se objavljuju za kvartal 30 dana nakon njegova završetka, objaviti procjene o BDP-u zemalja članica kada njihove procjene već budu objavljene.

Preliminarne prve procjene o BDP-u za EU i eurozonu temelje se na podacima koji su nepotpuni i podložni reviziji u uslovima mjera suzbijanja epidemije, navodi se u saopćenju. Iduće izvješće o procjenama BDP-a za drugi kvartal Eurostat će objaviti 14. avgusta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here